Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Nästan uteslutande handlar det om någon form av droghandel“ – hör polisen berätta vad skjutningarna handlar om och kommenterar var de skett. Foto: SVT

Droger bakom de flesta skjutningarna i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern sköts i augusti i fjol i benet i Borlänge. Han fick livshotande skador men klarade sig. Det är den senaste av nio skjutningar som ägt rum i Dalarna de senaste åren. Ofta har skjutningarna en gemensam nämnare.  

SVT har kartlagt de senaste årens skjutningar i Sverige. I Dalarna är antalet skjutningar få jämfört med övriga landet sett till befolkningsmängd. Nio skjutningar har ägt rum här mellan 2018-2020. Det är 3,8 skjutningar per 100 000 invånare. Snittet i riket är 12,7.

Samtidigt har skjutningarna varit dödliga vid flera av dessa tillfällen. Tre personer har skjutits till döds under tidsperioden.

Flest i Borlänge

Av de skjutningar som ägt rum har de flesta, sex av nio, skett i Borlängeområdet.

– Nästan uteslutande handlar det om droghandel, säger Thomas Hellgren, chef för lokalpolisområde Borlänge.

Närliggande Falun har inte alls samma problematik, vad säger du om det?

– Falun har nog den problematiken de också när det gäller narkotika, sen tar det sig ett annat uttryck i Borlänge, jag brukar säga att kriminalitet föder kriminalitet, det blir en ond spiral, sker det på en plats så fortsätter det ofta där, säger Thomas Hellgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet