Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När jag tittar på utredningen så tycker jag att de är väldigt svävande” säger Hans-Erik Sjöholm när han läser Humanas egen utredning om hur hans femårige son John Walter dog medan han bodde på ett HVB-hem i Hagfors. Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Femåringens pappa efter besked om stängning av HVB-hem: ”Bra att de erkänner att de gjort fel”

Uppdaterad
Publicerad

Hans-Erik Sjöholms femårige son John Walter dog efter att han tagit sig ut från det HVB-boende där han bodde. Nu slår boendets ägare fast att brister i verksamheten sannolikt bidragit till händelseförloppet och boendet läggs ned – ett nedläggningsbesked som pappan välkomnar.

– Att de stänger hemmet tycker jag är bra. Det är bra att de erkänner att de gjort fel, säger John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm.

Det var den 15 juni som den femårige pojken från Falun hittades död i vattnet i Hagfors efter att ha försvunnit från ett HVB-hem där.

Under tisdagen presenterade ägaren Humana sin egen lex Sarah-utredning om händelsen.

Lämnades utan uppsikt

Det handlar både om bristande tillsyn från personalen vid det aktuella tillfället, där John Walter ”under ett fåtal minuter” lämnats utan uppsikt, och om brister i den fysiska miljön.

”Den tragiska olyckan kunde inträffa på grund av en kombination av orsaker, den mänskliga faktorn och brister i verksamheten, exempelvis i den fysiska miljön. Därför ser vi inget annat alternativ än att nu stänga verksamheten. Vi har också identifierat områden där vi borde ha utövat en noggrannare uppföljning av verksamheten” säger Humanas vd Rasmus Nerman i ett pressmeddelande.

Ber föräldrarna om ursäkt

Humana vill be föräldrarna om ursäkt för bristerna och det som hände.

– Vi kan konstatera att det finns brister, det beklagar jag personligen och å Humanas räkning, säger vd Rasmus Nerman till SVT.

I videon ovan berättar pappan om sin syn på utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet