Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi lever i en industribygd” – därför pågår flera vindkraftsprojekt i just Smedjebacken. Foto: Audrey Erath/SVT

Flera vindkraftsplaner i Smedjebacken: ”Vill dra vårt strå till stacken”

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar bygget av Smedjebackens första större vindkraftspark på Älgkullen, men det finns fler planer på vindkraft i kommunen. Just nu projekteras tre andra områden och senare i år kommer kommunpolitikerna troligen fatta beslut huruvida man ska säga ja eller nej till mer vindkraft i kommunen.

Det är ingen tillfällighet att det pågår flera vindkraftsprojekt i just Smedjebacken nu.

– Det beror på att kommunen var tidiga med att ta fram en vindbruksplan där man pekar ut områden som är lämpliga för vindkraft. Områden som flera exploatörer tittar närmare på, säger Kalle Johansson (S), vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Vindkraft i Dalarna

Tillståndsansökningar under 2023

Samtliga tre områden – Styggtjärnsberget, Siksberget och Trollugnsberget – har haft samrådsprocesser, där allmänheten kunnat lämna synpunkter. Nu ska miljökonsekvensanalyser tas fram och prognosen för samtliga är att tillståndsansökningar kommer skickas in under 2023. 

I samband med det kommer parkerna hamna på det kommunpolitiska bordet. För Styggtjärnsbergets del kommer både Smedjebackens och Norbergs kommuner ta ställning, eftersom parken sträcker sig över kommungränsen. Flera partier har redan tagit en generell ställning mot vindkraft, men Socialdemokraterna, både i Norberg och Smedjebacken, har ännu inte fattat något beslut för hur partiet ställer sig till parkplanen.

I klippet ovanför: ”Vi lever i en industribygd” – därför pågår flera vindkraftsprojekt i just Smedjebacken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bybon Marie-Louise tänker bo kvar och se hur det blir och Göran ”tänker acceptera vindkraftsparken” – hör deras resonemang i klippet. Foto: Audrey Erath/SVT

AKTUELLA VINDKRAFTSOMRÅDEN I SMEDJEBACKEN

Siksberget

Område i norra Smedjebacken där vindkraftsbolaget SR Energy planerar att bygga en park med 20 vindkraftsverk. Samrådsprocessen hölls under förra året och prognosen är att tillståndsansökan kommer skickas in i april 2023.

Trollugnsberget

Område i nordöstra delen av kommunen där vindkraftsbolaget OX2 planerar att bygga en park med runt 30 vindkraftsverk. Samrådsprocessen avslutades i början av 2023 och prognosen är att tillståndsansökan kommer skickas in under 2023.

Styggtjärnsberget

Område i östra Smedjebacken över kommungränsen in i Norberg där vindkraftsbolaget Eolus tillsammans med Hydro REIN planerar att bygga en park med 18 vindkraftsverk. Samrådet avslutades i början av 2023 och prognosen är att tillståndsansökan kommer skickas in i slutet av 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet