Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en framtidsfråga” – enligt företagaren Karl Hedin kan vindkraftsplanerna i Smedjebacken och Norberg påverka rekryteringen till hans företag. Foto: Audrey Erath/SVT

Karl Hedin om vindkraftsplanerna i Smedjebacken: ”Försämrar möjligheten att rekrytera”

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar bygget av Smedjebackens första större vindkraftspark, men det finns flera vindkraftsplaner i kommunen. Smedjebacksbon och företagsledaren Karl Hedin har reagerat och menar att vindkraftsplanerna på sikt påverkar rekryteringsmöjligheterna till hans företag.

– Folk som jobbar i glesbygd vill bo i glesbygd. Men de vill inte bo här om det finns vindkraft, säger han.

Företagaren Karl Hedin äger skog i området kring den planerade vindkraftsparken vid Styggtjärnsberget mellan Smedjebacken och Norberg. Han har som företagsägare engagerat sig i frågan och framfört sina synpunkter till ledande politiker.

– Arbetstillfällena i kommunen eller här i kring, som gör att folk bor i kommunen, det är ju de skatteintäkterna kommunen lever på, säger han.

Hedin: ”Behöver väl inte fylla hela kommunen med vindkraft?”

Sedan 2021 finns en vindkraftspark i Norberg och nu byggs Smedjebackens första större park på Älgkullen. Det får räcka anser Hedin.

– De behöver väl inte fylla hela kommunen? Helst borde man ju bygga där behovet av el är störst, i södra Sverige, men där bor det så mycket folk.

Finns det inte en vits att bygga vindkraft där så få som möjligt påverkas?

– Det är ju det man gör, kör över folk för att de är färre. Det tycker inte jag är ok.

Kalle Johansson (S) hanterar vindkraftsfrågor för Socialdemokraterna i Smedjebacken.

– I slutändan kan det ju bli att man ”kör över” folk, det kan bli en konsekvens när man väger in den enskilda individens intressen med samhällets intressen. Men så är det vid all sorts exploatering, det påverkar alltid någon.

Hör Karl Hedin om hur vindkraftsplanerna påverkar hans företag och S-politikerns svar i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet