Hårdare straff väntas för hot mot förtroendevalda

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer en ny lag som innebär straffskärpning för förövarna. Gustav Ericsson som själv utsatts för hot välkomnar lagen men menar att det krävs fler insatser.

Var fjärde förtroendevald har upplevt trakasserier, hat och hot, enligt Brottsförebyggande rådet. Samtidigt som övergreppen ökar så blir de också grövre och allra värst drabbade är de yngre politikerna.

Angrepp på demokratin

Att utsätta en förtroendevald för brott på grund av förtroendeuppdraget är inte bara ett angrepp mot den förtroendevalde som person utan även mot det demokratiska systemet, menar regeringen och föreslår därför skärpta straff.

Sverige möts

– Jag har suttit ner med den förra demokratiministern, Alice Bah Kuhnke,  och samtalat om de här frågorna och det här lagförslaget är bra säger Gustav Ericsson, tidigare oppositionsråd i Hedemora som avgick på grund av hot och trakasserier.

Mer åtgärder krävs

Ericsson poängterar samtidigt att straffskärpning ensamt inte kommer att lösa problemet. I klippet förklarar han vad mer som kan göras för att få till en förändring.

Den nya lagen väntas träda i kraft i januari 2020.

Sverige möts

Hur länge sedan var det du pratade om brännande frågor med någon som inte tycker som du? Gå in på sajten Sverige möts och ta chansen till ett möte – öga mot öga – med någon som tycker annorlunda än du.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts

Mer i ämnet