Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det fanns annat att stå i än att tänka på en liten kommunpolitiker i södra Dalarna” – Gustav Ericsson om hatet, hoten och bristen på stöd. Foto: Patrik Boberg, SVT

Hoten tvingade Gustav att lämna sitt uppdrag

Publicerad

Gustav Ericsson från Hedemora var moderaten som blev ett av Sveriges yngsta oppositionsråd under förra mandatperioden. Men efter bara två år fick hoten honom att lämna sitt uppdrag.

Redan under gymnasietiden satt han i kommunfullmäktige och bildningsnämnden i Hedemora, han blev invald i kommunstyrelsen och som 20-åring utsedd till oppositionsåd i den lilla kommunen i södra Dalarna.

Vargar och flyktingar

Han var ambitiös och ville driva konkret politik och han tyckte till om bland annat vargjakten, flyktingpolitiken och HBTQ-frågor. Och det dröjde inte länge innan trakasserierna, hatet och hoten började dyka upp.

– Det var ju en del så kallade kontroversiella frågor som jag hade åsikter om. Som ung liberal moderat var de givna, men de rörde upp känslor hos en del andra människor, säger Gustav Ericsson.

Från andra delar av landet

En del av trakasserierna förstod han kom från kommuninvånare. Men många hot tror han skickades från andra delar av Sverige.

– Ämnena är ju inte så kommunspecifika, man nosar snabbt upp de här frågorna och börjar skicka sina tweets och hatiska kommentarer och uppenbarligen också hot.

I två år härdade han ut. I klippet ovan berättar han om hoten och trakasserierna och vad det var som gjorde att han till slut lämnade sitt uppdrag.

I dag har Gustav Ericsson gått vidare i livet. Han har lämnat moderaterna och partipolitiken och skriver bland annat krönikör i Dalarnas tidningar. I somras vikarierade han som politisk redaktör på Västmanlands läns tidning

– Jag känner inte att jag har förlorat. Tvärt om. Nu kan jag andas och må bra och fortsätta driva mina frågor på andra sätt.

Sverige möts

Hur länge sedan var det du pratade om brännande frågor med någon som inte tycker som du? Gå in på sajten Sverige möts och ta chansen till ett möte – öga mot öga – med någon som tycker annorlunda än du.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts

Mer i ämnet