Doktorn i arbetsvetenskap berättar om det nya forskningsprojektet Foto: Jessica Hansson

Nytt forskningsprojekt i Dalarna: Så ska företag och anställda agera vid nya pandemier

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt forskningsprojekt om hur uppsägningar och korttidspermitteringar har påverkat individer och företag är nu i full gång hos Högskolan Dalarna. Syftet med projektet är att undersöka hur företag och anställda kan agera inför framtida neddragningar och om nya pandemier uppstår.

– Vi är fem forskare som tittar på detta just nu. Studien går ut på att forskarna intervjuar ett 80-tal tidigare anställda och korttidspermitterade, chefer, fackliga representanter och företrädare för omställningsorganisationer inom hotell- och restaurangbranschen, säger Alexis Rydell som är doktor i arbetsvetenskap vid Högskolan Dalarna.

Varför är det viktigt med den här typen av forskning?

Coronaviruset i Dalarna

– Det är viktigt för det påverkar många olika människor och även företag på olika sätt. Så det är viktigt att man utvecklar en struktur och process för att kunna hantera det här, för att på så sätt kunna minimera negativa konsekvenser som kan uppstå, säger Rydell.

Projektet har varit igång i cirka ett halvår och beräknas vara klart sommaren 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet