Här följer hon förtidsröstningen – slår nytt rekord i Europavalet

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar vara populärt att förtidsrösta i valet till Europaparlamentet. I år har det hittills kommit in 27 000 förtidsröster i hela Dalarna, i förra EU-valet var det 20 500 med motsvarande antal dagar kvar till själva valdagen. Det är över 30 procent fler än förra gången.

Aldrig tidigare har förtidsröstandet varit så stort. Avstämningen genomfördes med fem dagar kvar till själva valdagen jämfört med motsvarande dag vid förra Europavalet. 

– Det stämmer att vi ser en generell ökning av förtidsröstning. Detta är givetvis positivt och överlag finns en tydlig korrelation mellan valdeltagande och förtidsröstning, säger statsvetaren Mats Öhlén på Högskolan Dalarna och fortsätter:

EU och Dalarna

– Dock kan vi inte med säkerhet säga att ökad förtidsröstning orsakar ett högre valdeltagande. Det kan ju även vara så att vi ser ett generellt högre politiskt intresse, vilket ger högre utslag på båda. Det ökade förtidsröstandet hänger också till viss del ihop med att det har blivit mycket enklare. I dagens individualiserade värld vill människor välja själv när och hur de ska rösta och dessutom ha helgen fri för eventuella aktiviteter.

I videon ovan berättar Länsstyrelsens jurist Helle Bryn-Jensen om hur hon följer omröstningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU och Dalarna

Mer i ämnet