Två silhuetter framför studiolampor, en intervju spelas in med anonymiserad person.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
15-åriga ”Frida” fick hjälp av hotade BUP-mottagningen. Nu är hon rädd för vad som ska hända om hon börjar må dåligt igen. Foto: Johan Lundahl/SVT

”Frida” om hotade BUP-mottagningen: ”Hade inte levt idag om det inte var för dem”

Uppdaterad
Publicerad

Efter år av ångest, depressioner och självmordsplaner fick 15-åriga ”Frida” hjälp.

Nu hotas den privata BUP-mottagningen i Borlänge av konkurs, och ”Frida” är rädd att hon inte ska få den vård hon behöver.

– Jag har så mycket ångest över det här, säger ”Frida” som egentligen heter något annat.

”Frida” är en av omkring tusen ungdomar och barn som får vård hos den privata BUP-mottagningen Jewe barn- och ungdomspsykiatri som efter sänkta ersättningar från regionen riskerar att gå i konkurs.

BUP-krisen

– Att patienter ska lämnas i sticket utan vård. Det finns inte. Då har regionen ansvaret, säger Sofia Jarl (C) ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden region Dalarna.

I klippet berättar ”Frida” hur hon fick hjälp tillbaka till livet.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Akuten, 112 – Vid akut självmordsrisk eller psykisk ohälsa.

Vårdguiden 1177 – För sjukvårdsrådgivning och information om närmsta psykiatriska mottagning.

Elevhälsan, skolkurator/skolsköterska – På din skola kan du prata med en sköterska eller kurator om sådant som tynger dig. De kan även hjälpa dig att söka dig vidare om du inte vet vad du vill eller behöver.

BUP – Barn och ungdomspsykiatrin har mottagningar över hela landet. På BUP kan du träffa psykiatriker och läkare och få hjälp med allvarligare psykiska besvär så som depression, ångest eller självskadebeteenden.

Vårdcentralen – På vårdcentralen kan du träffa särskilda läkarteam som riktar sig speciellt till barn och unga. De kan hjälpa till om du till exempel har sömnproblem eller känner dig deprimerad.

Ungdomsmottagningen – På ungdomsmottagningar kan du prata med psykologer och kuratorer.

BRIS – Organisation som jobbar med barn och ungas rättigheter. Här kan du mejla, chatta och prata med en kurator på telefon om till exempel våld, ensamhet eller oro. Det går även att boka fysiska möten med kurator eller delta i gruppmöten där du kan träffa andra unga i samma situation och få stöd.

Tilia – Stödorganisation som jobbar med ungas psykiska hälsa. På Tilia kan du chatta och mejla med unga vuxna som själva har erfarenhet av psykisk ohälsa, du kan läsa om och lyssna på andras historier. Tilia anordnar även gruppträffar och läger.

Mind – Ideell förening som arbetar med psykisk hälsa. Här kan du chatta om sådant som tynger dig. Det finns även en självmordslinje dit du kan vända dig om du eller en närstående har tankar på att ta sitt liv.

Ungas jourer – Anonym chatt-, mejl- och telefonjour för unga.

Röda Korset – Har en chatt där du kan prata med en jourhavande kompis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet