Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad klimatstrejkaren Åse Ängsved tänker om bensinupproret som pågår samtidigt. Foto: Maria Krums Vabins/SVT

Fridays For Future i Avesta med i världens största klimatstrejk

Publicerad

Under fredagen samlades miljontals människor världen över för att delta i vad som tros bli världens största klimatstrejk. Och även här i Dalarna gick folk ut för att strejka på flera orter, bland annat i Avesta.

– Vi vill att vi ska ta det här med klimatkrisen på allvar och att de som sitter i ledande positioner ska ta beslut för att minska våra koldioxidutsläpp både i Avesta, Sverige och i hela världen, det säger Åse Ängsved, initiativtagare till lunchdemonstrationen som hölls på fredagen i centrala Avesta.

De är inspirerade av rörelsen som Greta Thunberg väckt och tror att strejkerna kan hjälpa till att synliggöra klimatfrågan.

– Det handlar om att vi måste medvetandegöra. Jag tror att många av oss fortfarande inte vet hur allvarlig klimatkris vi har. Också hur viktigt det är att vi agerar nu för att säkra framtiden för våra barn och kommande generationer. Då måste vi ta tag i det nu för det är nu kan vi göra något, säger Åse Ängsved.

Under fredagen hölls också en annan typ av demonstration – bensinupproret. På Sergels torg i Stockholm samlades många som ville säga ifrån till de höjda bensin- och dieselpriserna. Hör vad klimatstrejkaren Åse tänker om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer