Några av de unga i Falun berättar om möjligheten att köpa sitt eget boende.

Ungas chans på bostadsmarknaden – enklare i Avesta än i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten att som ung ha råd med ett eget boende varierar stort beroende på var i länet man bor. I Falun är utbudet stort men priserna höga. Men i Avesta är möjligheterna bättre.

SVT har analyserat bostadsförsäljningar gjorda på Hemnet under ett års tid. Det har jämförts med medelinkomster för personer mellan 20-24 år. Resultatet visar att Ludvika och Avesta och Rättvik är de kommuner där flest ungdomar har råd med egen lägenhet i centralorten. I Falun är det svårare.

I Falun var medianpriset för en lägenhet under mätperioden drygt 1 472 000 kronor. I Avesta var det 400 000 kronor. Samtidigt tjänade personer mellan 20-24 år flera tusen kronor mer i Avesta än i Falun. I Falun var medelinkomsten 15 467 kronor. I Avesta tjänade 20-24-åringar i snitt 17 517 kronor.

I centrala Leksand såldes bara en lägenhet som genomsnittsungdomen hade råd att köpa, av de 23 som såldes under mätperioden.

I klippet berättar några av de unga i Falun om möjligheten att köpa sitt eget boende.

Dalarna: Lätt eller svårt att köpa bostad – hur är läget där du bor?

Janne Lithell • I Rättvik verkar det vara lite ljummet har haft ett radhus i Centrala Rättvik till salu via mäklare och intresset har varit svalt

Aspeboda. • Vad kostar en enplans villa 15år gammal lite renoverings behövs

Hej och tack för din fråga. Tror det är klokast att du kontaktar en mäklare för att få koll på prisläget där du bor.

Elin • Vi har letat hus i Rättvik med omnejd i flera år. Vi har också varit med på budgivningar på flera hus, men som sagts tidigare har budgivningarna dragit iväg så man har inte haft en chans! Känns lite hopplöst när man letar efter permanent boende och ser gårdar/ villor bli sålda för att sedan endast användas som sommarställe och stå tomma större delen av året.

Linda • Vi har letat bostad i Falun med omnejd i snart två år. Vi har varit med och budat på några hus men budgivningarna har dragit iväg så vi har fått lov att lägga oss. Det är svårt att få ett hus i Falun under 3 miljoner. Nu söker vi oss längre ut i mindre byar där priserna är lägre.

Lotta • Idre och grövelsjön är så höga priser att det är svårt för året runt boende att få tag på boende. Turisterna köper upp allt och priserna går upp efter deras efterfråga. I grövelsjön finns det många som vill bo året runt, men på grund av säsong jobb o fritidshus på 4 miljoner så är det omöjligt för dem att bo här. Så synd, för i själva grövelsjön är vi enbart 7 st som bor året runt.

Välkomna till vår chatt om bostadsmarknaden i Dalarna. Dela dina erfarenheter här.

Så många lägenheter i centralorten hade medelungdomen haft råd att köpa

Avesta 102 st (73% av det totala utbudet av lägenheter)

Borlänge 87 st (21%)

Falun 11 st (4%)

Gagnef – medelinkomsten räcker inte till att köpa den enda lägenhet som såldes i centralorten

Hedemora 17 st (39%)

Leksand 1 st (4%)

Ludvika 74 st (54%)

Malung-Sälen inga lägenheter såldes i centralorten

Mora 13 st (23%)

Orsa 3 st (38%)

Rättvik 22 st (42%)

Smedjebacken 6 st (50%)

Säter 8 st (47%)

Vansbro inga lägenheter såldes i centralorten

Älvdalen inga lägenheter såldes i centralorten

Priserna avser försäljning av fastigheter (Lägenheter, Villor samt Radhus) via Hemnet under perioden 2019-03-01 till 2020-02-29.När vi räknar på ett köp antar vi att personen alltid lånar 85 % av slutpriset och har möjlig-het att betala kontantinstatsen på 15 %. Räntan på lånet är 1,49 % med en amotering på2 %. Vi antar även att person får ett skatteavdrag (30 % av räntekostnaden upp till 100 000och 21 % däröver) på räntekostnaden, som den använder för att bekosta sitt boende. Vidberäkningar på inkomster använder vi 2018 års skattesats för respektive kommun.

Fakta: Så gjordes undersökningen

  • SVT har samlat in alla försäljningar på internetsajten Hemnet.
  • Det är drygt 117 000 försäljningar som har skett under perioden 2019-03-01 till 2020-02-29.
  • Vi har sedan räknat ut den totala månadskostnaden för varje bostad – och där inkluderar vi ränta (1,49 %), amorteringar (2 %), eventuell månadsavgift och driftskostnad.
  • Vi har antagit att köparen har pengar till kontantinsatsen på 15% av köpesumman.
  • För att avgöra om ungdomen har råd med månadskostnaden har vi använt Konsumentverkets Flytta hemifrån-budget. I budgeten läggs 36 % av den disponibla inkomsten på boendet.
  • Vi har tagit fram medelinkomsten för en person mellan 20-24 år i varje kommun, räknat ut den disponibla inkomsten per månad och jämför med den totala månadskostnaden för lägenheter i kommunens centralort.
  • Slutligen räknar vi antalet lägenheter där den totala månadskostnaden underskrider 36 % av ungdomens disponibla inkomst.

Undersökningen har inte behandlat hyresrätter utan enbart ägt boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet