Polisområdeschef Mats Lagerblad. Foto: SVT

Här är polisens svar på motståndsrörelsens JO-anmälan

Uppdaterad
Publicerad

Ett omfattande säkerhetsarbete är orsaken till att polisen dröjer med svar på Nordiska motståndsrörelsens ansökan om demonstrationstillstånd.

Som SVT Nyheter Dalarna tidigare berättat har den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) JO anmält polismyndigheten i Dalarna för att de inte snabbt nog har hanterat deras ansökan om demonstrationstillstånd på 1:a maj.

Nu svarar polisen på varför svar dröjer.

Dalarna – 1 maj Borlänge

– Det är ju ingen hemlighet att några av dom här som sökt demonstrationstillstånd inte har samma uppfattning i sakfrågor och att det finns en risk för konfrontationer mellan dom här grupperingarna. Därför så måste vi beakta säkerheten för alla och kommer att lämna besked i tillståndsfrågan senat den 1.a April, säger Mats Lagerblad, lokal polisområdeschef i Borlänge.

Kan det bli så att någon inte får tillstånd att demonstrera på 1:a maj?

– Det kan jag inte tänka mej. Söker man tillstånd för an allmänsammankomst så är det i princip obligatoriskt att man får tillstånd, säger Mats Lagerblad, lokal polisområdeschef i Borlänge

Förutom NMR har ytterligare tre organisationer sökt demonstrationstillstånd, men ingen har hittills fått besked på sin ansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – 1 maj Borlänge

Mer i ämnet