Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Chefläkaren Roger Larsson berättar om när och hur du ska boka tid för coronaprovtagning. Foto: SVT

Hårt tryck på provtagning: “Ge er till tåls och vänta på att få tid” 

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan covidtestades 3300 personer i Dalarna – nu utökar regionen sin kapacitet med ytterligare 1000 provtagningar den här veckan för att möta det hårda trycket. Samtidigt uppmanas folk att hålla sig till appen Min vård för att boka tid istället för att ringa för att få en tid.

– Efterfrågan har ökat otroligt mycket. När folk ringer vårdcentralen eller 1177 för att få provtagningstid leder det till att de som är sjuka och behöver komma fram inte gör det, säger smittskyddsläkaren Helena Ernlund.

Folkhälsomyndigheten och Region Dalarna rekommenderar nu också barn och unga från förskoleklass och uppåt att testa sig vid symtom. Men för att klara trycket menar Helena Ernlund att man kanske får ge sig till tåls och att de äldre barnen ska prioriteras.  

– Just nu när det är så här svårt att få tider kan man lugna sig med att testa yngre skolbarn. De som går på låg- mellan- och högstadiet och har milda symtom kan hålla sig hemma en tid istället, säger Helena Ernlund. 

Som det är nu skickas en del prover för analys i Stockholm – även om den största delen fortfarande görs i Falun. 

– Proppen är labbet, inte själva provtagningen. Labbet har inte så mycket reagens som de behöver, säger Helena Ernlund.

I klippet berättar chefläkaren för Division Primärvård, Roger Larsson, om hur du ska göra och inte göra om du har symtom och vill boka tid för covid-provtagning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet