Spåren studerades noggrant under Haverikommissionens inledande förstudie. Foto: Tobias Enmark/SVT

Haverikommissionen: Röjningsarbetet kan påbörjas under lördagen

Uppdaterad
Publicerad

Vad som orsakade urspårningen i Ludvika är fortfarande oklart, men under fredagen meddelade Haverikommissionen att röjningen på platsen kan börja på lördagen.

Under fredagen påbörjades en inledande förstudie som ska visa om det är aktuellt för Haverikommissionen att göra en utredning av olyckan. I förstudien ska bland annat se vilka konsekvenser som olyckan har lett till.

– Dessutom så samlar vi in så mycket fakta som möjligt av sådant som kan försvinna när man börjar flytta på vagnarna, säger Eva-Lotta Högberg, Statens Haverikommission.

Urspårningen i Ludvika

Det var till en början oklart när själva röjningsarbetet kan inledas men under fredagseftermiddagen meddelade Haverikommissionen att röjningen börjar under lördagen.

Gör noggranna kontroller

En stor del av vagnarna i bakre delen av tåget klarade sig genom kraschen utan att spåra ur. De har nu transporterats bort vilket har frigjort en stor del av banan redan nu. På så sätt har utredarna kunnat göra noggranna kontroller av den delen av banan, men ännu har de inte lyckats hitta någon förklaring på varför olyckan inträffade.

– Det vi tittar på nu är hur spåret ser ut, om det finns märken som kan ha haft betydelse för urspårningen. Det är det vi ska gå hem och analysera nu, säger Eva-Lotta Högberg.

LÄS MER: Dåligt underhåll kan vara orsaken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårningen i Ludvika

Mer i ämnet