Falu kommun har nu fått beskedet att Valmyndigheten inte tänker ersätta kommunen för merkostnader, inte driva process mot Postnord eller tillåta kommunen att driva processen. Foto: TT/SVT

Inga pengar till Falun efter omvalet – Valmyndigheten säger nej

Publicerad
En postsäck med 145 valsedlar levererades under valet 2018 försent av Postnord. Något som ledde till kommunalt omval i Falun 2019. Valnämnden krävde då att postleverantören skulle stå för de extra kostnaderna, något Valmyndigheten nu satt stopp för.

Falu kommun har nu fått beskedet att Valmyndigheten inte tänker ersätta kommunen för merkostnader, inte driva process mot Postnord eller tillåta kommunen att driva processen.

– Postnords ansvarige arbetsledare i Falun hade lovat att eventuella kvarvarande poströster skulle levereras på morgonen vid onsdagsräkningen, och därmed skulle samtliga röster ha räknats i rätt tid. Det är beklagligt att en statlig myndighet håller ett statligt bolag om ryggen och helt stänger vår möjlighet att få vårt ersättningskrav prövat i domstol, säger Håkan Hammar (M), ordförande i valnämnden i Falun i ett pressmeddelande.

Skadeståndskrav

Valnämnden i Falun har krävt postleverantören på de extra kostnader omvalet krävde. Totalt kostade omvalet kommunen 1,6 miljoner kronor varav 1,1 miljoner kronor täcktes av statsbidrag. Mellanskillnaden på 453.000 kronor är summan kommunen vill ha ersättning för. 

Postnord hänvisade till att de endast har avtal med Valmyndigheten och inte kommunen. Falu kommun vände sig då till myndigheten som krävde besked.

Nu står det klart att myndigheten inte kommer ersätta Falu kommun eller tillåta dem själva att föra processen vidare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer