I oktober 2020 blev det under en övergångsperiod tillåtet att sälja insekter som mat i Sverige. Senare blev mjölmask som första insektssort slutligen godkänd att använda som mat.
Nils Österström, ordförande i Insektsföretagen, driver insektsfabrik i Orsa och har sett ett trendbrott i intresset för insekter som mat.
– Innan godkännandet blev företagen färre, men nu ser vi många nya initiativ, säger han.
Kontaktas av nyfikna
I dagsläget finns runt fem-tio företag som är aktiva inom branschen. Nils Österström kontaktas både av dem som vill lära sig mer och av de som vill starta eget inom branschen.
– Jag ska bland annat få besök av en grisbonde som funderar på att ställa om produktionen till maskodling, berättar han.
Hans eget företag håller på att starta upp verksamhet i nya lokaler och företaget, som tidigare mest sålt maskråvaran som djurfoder, är nu registrerat som ett livsmedelsföretag.
– Jag ser goda förutsättningar till att övergå till livsmedelsproduktion, säger Nils Österström.
Hur ser intresset ut bland barn för att prova insekter som mat? SVT:s Lilla Aktuellt lät några barn i Mora prova mjölmask som bas i tacosen. Se deras reaktioner i videon ovan.