Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer politikerna att följa folkomröstningsresultatet och varför tas beslutet trots att namninsamlingen inte är klar? Se Lennart Sohlberg (S) och Anna Hed (C) berätta i videoklippet! Foto: SVT

Klart: Folkomröstning om högstadieskola i Mora

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen blev det klart att det kommer att genomföras en folkomröstning om den nya högstadieskolan på Strandenområdet i Mora i samband med EU-valet den 9 juni.

Kommunfullmäktige i Mora valde på måndagskvällen att ställa sig bakom ett nämndinitiativ från Socialdemokraterna. Beslutet innebär att det kommer att genomföras en kommunal folkomröstning i samband med valet till Europaparlamentet, den 9 juni 2024.

Namninsamling för folkomröstning

Strandenområdet i Mora

Kritiker till skolbygget på Strandenområdet har sedan den 1 december samlat namnunderskrifter för en folkomröstning i samband med EU-valet. Efter knappt en vecka hade de samlat in flera hundra namn, men de namnen behöver alltså inte lämnas in till kommunen för att få till omröstningen.

Snabb behandling – ytterligare beslut väntar

Det socialdemokratiska nämndinitiativet ska ha lämnats in till kommunen i fredags, behandlats av kommunstyrelsen på måndagseftermiddagen och sedan anmälts till dagordningen för kommunfullmäktiges sammanträde på måndagskvällen.

Efter debatt på måndagskvällen ställde sig samtliga partier i kommunfullmäktige bakom förslaget. Frågan om folkomröstningen kommer att behandlas igen den 12 februari, då flera beslut ska fattas, bland annat hur folkomröstningsfrågan kommer att formuleras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: För och emot nya skolan i Mora – tre brännande frågor Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strandenområdet i Mora

Mer i ämnet