Kommunalråden rasar mot Trafikverket

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalråden i Vansbro och Malung-Sälen är bedrövade av Trafikverkets planer att lägga ner Västerdalsbanan.

– Vi befarar att detta är ett stort steg mot nedläggning av denna del av banan vilket är helt oacceptabelt och förödande för framtiden. I tider när alltmer tyder på att järnvägen är framtiden är det oförsvarligt att lägga ner järnvägar med framtida  potential, skriver kommunalrådet i Vansbro Per-Anders Westhed (C) och kommunalrådet i Malung-Sälen Kurt Podgorski (S) i ett gemensamt uttalande.

Kommunalråden anser att Västerdalsbanan har stor betydelse för godstransporter till och från Västerdalarna och att det finns stor potential för att utöka transporterna ytterligare.

Västerdalsbanan

– Näringslivet har visat stort intresse för att nyttja både terminalområdet i Malungsfors och rälsen därifrån. En förutsättning för en sådan utveckling är att Västerdalsbanan snarast underhålls och rustas, konstaterar kommunalråden.

Westhed och Podgorski påminner i sitt uttalande om vad som hände i början av 1970-talet då beslut fattades om att lägga ner järnvägstrafiken från Malungsfors och upp till Sälen. Då revs rälsen upp mycket snabbt efter det beslutet.

– Om inte detta skett hade vi idag haft järnvägsförbindelse upp till Sälen. Finns det någon som inte förstår vad detta betytt för resandet till norra Europas största turistområde Sälen och för Västerdalarna? För Guds skull, låt oss inte göra om denna dumhet en gång till!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västerdalsbanan

Mer i ämnet