Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har blivit värre och värre från år till år” – hör Emelie Svedmyr, ordförande vid sjukhusläkarföreningen, om det svåra läget i sjukvården. Foto: LEIF R JANSSON/TT, Torbjörn Påhlman/SVT

Läkarfacket vill prioritera vård före administration

Uppdaterad
Publicerad

– Jag tror inte att vi har brist på administratörer, men vi vet att vi har brist på sjuksköterskor. Det säger Emelie Svedmyr, ordförande vid sjukhusläkarföreningen, angående de brister som Inspektionen för vård och omsorg konstaterat vid Falu lasarett.

Sjukhusläkarföreningen, som är en del av Sveriges Läkarförbund, välkomnar Ivo:s granskning av Falu lasarett.

– Den belyser problem som vi tagit upp i Dalarna under en lång tid, senast i somras när vårdplatsbristen var extrem, säger ordförande Emelie Svedmyr.

Ivo:s kritik till regionen

Ivo bedömer att Region Dalarna inte vidtar de åtgärder som behövs för att förebygga att patienter drabbas av vårdskador. Den främsta orsaken till detta uppges vara personalbrist och framförallt brist på sjuksköterskor.

Bristen på sjuksköterskor leder i sin tur till brist på vårdplatser och att patientosäkra lösningar och lång väntan.

Vårdplatser har stängts ner

Emelie Svedmyr har sett hur sjuksköterskebristen över tid förvärrats vid Falu lasarett då allt fler vårdplatser stängts ner sommartid. 

– Någonting måste göras och det är nu, säger hon. Och hon tycker att regionens politiker nu ska försöka spara på annat för att få mer pengar till vården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet