Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Anns gård i Nås och hör mer om utmaningarna som väntar lantbrukarna. Foto: SVT

Jakten på billig mat oroar svenska bönder – Ann i Nås: ”Tror flera kommer sluta”

Uppdaterad
Publicerad

Det ekonomiska läget gör att fler konsumenter vill ha billigare mat vilket kan få konsekvenser för den lokala lantbrukaren. Ann Eriksson i Nås i Vansbro kommun är en av de som nu oroas över att konsumenter väljer bort svenskproducerad mat.

– Det finns ett mervärde i att köpa svenskt, det handlar bland annat om vår egna livsmedelsförsörjning i landet, säger Ann Eriksson.

Ann och hennes man driver lantbruk där de odlar potatis och föder upp köttdjur.

2022 bättre än väntat

År 2022 gick bättre än förväntat för många lantbrukare enligt Lantbrukarnas Riksförbund, trots höjda kostnader för bland annat drivmedel, gödsel och el.

Men nu är nästa utmaning för lantbrukarna här. Det ekonomiska läget gör att allt fler konsumenter väljer annan mat än svenskproducerad som till exempel från affärernas egna varumärken.

– Jag tycker att man ska prioritera mat och då svensk husmanskost i stället för annat som till exempel godis och alkohol. I stället för att köpa utländska tomater kan man köpa ett kilo svenska morötter.

Följ med till Anns gård för att få veta mer om utmaningarna för lantbrukarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.