Miljonsvinnet i Dalatrafik – 50 till 100 miljoner kronor kan ha betalats ut felaktigt

Uppdaterad
Publicerad

Nu presenteras en utredning som gjorts med anledning av att det felaktigt betalats ut miljontals kronor felaktigt om året för resor och sjuktransporter i Dalarna.

– Det handlar främst om färdtjänst och sjukresor tror vi, säger Ulf Berg (M) vid en presskonferens på Dalatrafiks kontor i Borlänge.

Enligt honom handlar de felaktiga utbetalningarna om ett systemfel.

Ett exempel som lyfts är att det system som används vid rapportering av sjukresor trott att sjuktransporter gått tillbaka till centralen när chauffören gått på paus. Detta ska ha gjort att en längre sträcka debiterats.

– Systemet talar inte om vilka resor som faktiskt gjorts, säger regionjurist Lena Jönsson.

Enligt Ulf Berg ska detta bero på att it-systemet inte byggts om enligt nuvarande avtal.

”Kollektivtrafiken blöder”

Det ska handla om 50-100 miljoner kronor som betalats ut under två år.

– Kollektivtrafiken blöder, just nu handlar det om att stoppa blodförlusten, säger Ulf Berg.

Exakt hur mycket som betalats ut felaktigt går inte att säga enligt regionjurist Lena Jönsson, men 69 miljoner ska ha betalats ut helt felaktigt. Det ska dock inte skett med vilja, enligt henne.

Förutom felaktiga utbetalningar så visar rapporten på allvarliga arbetsmiljöproblem, jävsförhållanden och hög personalomsättning.

Brister ska ha varit kända

Bristerna ska enligt rapporten under flera år ha påtalats av medarbetare, it-leverantör och trafikleverantörer.

Förvaltningschefen Bengt Benjaminsson har redan lämnat Region Dalarna. Han misstänks dock inte för brott. Regiondirektör Karin Stikå Mjöberg har utsetts till tf förvaltningschef.

Förvaltningschefen får nu i uppdrag att utreda de arbetsmiljöproblem som framkommit, och säkerställa att transportörsbetalningarna blir korrekta. Förvaltningschefen ska även se över de avtal som tillkommit efter att huvudavtalet trädde i kraft. All personal ska också informeras om Region Dalarnas antikorruptionspolicy.

Förvaltningen förbereder nu en upphandling av ett nytt it-system. En visselblåsarfunktion ska också införas till sommaren 2020.

Rapportens slutsatser

– indikationer om kränkande särbehandling

– indikationer om nepotism och släktskapsjäv vid tjänstetillsättningar

– leverantörer har gynnats i form av extra beställningar och betalning för resor som inte utförts

– bristerna beror på felaktigt handhavande av it-systemen

– brottsmisstankar utreds av polis och åklagare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.