Nu blir det ny asfalt längs sträckan – även om vägen i sig också varit föremål för att få mitträcke i framtiden också. Foto: SVT Grafik, Lars-Gunnar Larsson/SVT

Ny asfalt till Dalarnas mest trafikerade sträcka

Uppdaterad
Publicerad

Dalarnas mest trafikerade väg, riksväg 70/E16 mellan Borlänge och Djurås, ska i augusti få ny beläggning på sträckan Norr Amsberg till Djurås.

Vägen är i ett miserabelt skick med hål och sprickor och den är dessutom spårig vilket gör den extra utsatt för vattenplaning. Enligt Trafikverkets egen bedömning är sträckan Borlänge – Djurås en av landets hundra farligaste vägar.

– Vägen är så dålig nu att vi måste göra något, vi bedömer att den inte klarar en vinter till utan åtgärder, säger Erik Stigsmark som är projektledare för beläggningsarbeten i Dalarna på Trafikverket.

Hastigheter på dalavägar

Satsar miljontals kronor

Därför satsas nu 15 till 17 miljoner kronor på asfaltering från Norr Amsberg till Djurås, ett arbete som startar i mitten av augusti.

Kommunerna Borlänge, Gagnef och Leksand har tidigare uppvaktat Trafikverket för att få till stånd en ombyggnad av vägen med mitträcken. En sådan är också planerad men det finns inga beslut om finansiering än.

HÄR ÄR SOMMARENS STORA VÄGARBETEN

* 850 Falun-Svärdsjö, Maj-Juni

* E45 Johannisholm-Mora, Augusti-Oktober

* 69 Grycksbo-Söderås (Rättvik), Juli-September

* E16 Djurås-Amsberg, Augusti-September

Tidsplanen är preliminär och kan ändras

(Källa:Trafikverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hastigheter på dalavägar

Mer i ämnet