Nu kan alla som är födda 1991 eller tidigare boka tid för vaccination i Dalarna. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nu kan alla 30-plussare boka vaccination i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen meddelar Region Dalarna att man nu öppnar vaccinationsbokningen även för gruppen 30-49 år, alltså personer födda från 1991, i Dalarna. 

Över hälften av alla över 18 år i länet har nu fått en första vaccindos mot covid-19, enligt Region Dalarna som nu öppnar bokningen även för 30-plussarna.

– Vaccinationsviljan i Dalarna har hittills varit väldigt hög. Vi hoppas att det fortsätter så att vi snart kan lätta på restriktioner och rekommendationer, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.

Privata företag tar över

I sju av Dalarnas kommuner görs vaccinationen i fas 4 av privata företag på uppdrag av regionen. Det är Falun, Borlänge, Ludvika, Mora och Avesta, där Doktor.se kommer sköta vaccinationen, och Säter och Malung-Sälen där Kronans apotek vaccinerar.

Regionen fortsätter att vaccinera på övriga orter. Regionen fortsätter också att ge andra dosen till de som redan påbörjat sin vaccination.

Tider från 9 juni

Planen är att de personer mellan 30 och 49 år, som kan boka tid för sin första spruta från och med tisdagen, ska börja vaccineras i nästa vecka. Doktor.se kommer att börja i Falun och Borlänge den 9 juni.  

– Vi kommer att börja där, och sedan gå vidare den 10 juni med Mora, Ludvika och Avesta. Vi vill mjukstarta lite, se så allt fungerar med logistiken och så vidare. Så att det går så smidigt som möjligt, berättar Jörgen Malmberg, projektledare på Doktor.se som hjälper till med vaccinationer även i Stockholm och i Skåne, men som nu står inför att ta emot den här aktuella åldersgruppen för första gången. 

–  Vi har stor erfarenhet, men det funkar också olika i olika regioner. Enligt plan ska vaccinet komma, vi har personal och lokaler. Vi har byggt upp vaccinationslokaler förut så vi kommer att få till ett bra flöde som kommer att gå snabbt, säger Jörgen Malmberg.

Bokning via 1177.se

Precis som tidigare kommer bokningen av vaccinationstid att gå via 1177.se.

– Vi vill understryka att de nya vaccinationstiderna som nu är bokningsbara gäller enbart för dos 1. Den som redan fått dos 1 behöver inte själv göra något för att få dos 2 utan kommer att tilldelas en tid, säger Olof Ehrs, vaccinsamordnare.

• Avesta: Avesta parken (Frejgatan)
• Ludvika: Sporthallen (Tingshusgatan)
• Borlänge: Galaxen (Folkets hus, Jussi Björlings väg)
• Falun: Kulturhuset Tio14 (Folkets Hus, Teatergatan)
• Mora: Mora Parken restaurang och konferens (Parkvägen)
• Säter, Malung och Sälen: Kronans apotek

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet