Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att höra Magnus Nordahl vid barn- och ungdomsförvaltningen i Falu kommun berätta om hur man går vidare med ärendet med den femårige pojken som hittades död i Hagfors. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pojken som hittades död i Hagfors var från Falu kommun

Uppdaterad
Publicerad

Pojken som avvek från ett HVB-hem i Hagfors och senare hittades död var hemmahörande i Falu kommun. Kommunen anmäler nu sig själva i ett lex Sarah-ärende.

– Det är djupt tragiskt det som hänt. Jag kan bekräfta att pojken har haft insatser från socialtjänsten i Falu kommun,  säger Magnus Nordahl vid barn- och ungdomsförvaltningen.

Det är drygt ett dygn efter att den femårige pojken hittades död i Hagfors, tidigare samma morgon hade han avvikit från ett HVB-hem. Nu bekräftas alltså att pojken var hemmahörande i Falu kommun.

– Vi kommer att inleda en granskning av ärendet enligt de rutiner vi har, och vi samarbetar med polisen, säger Magnus Nordahl, sektionschef vid barn- och familjesektionen på barn- och utbildningsförvaltningen, på kommunens hemsida.

Ivo-kritik mot boendet

SVT Nyheter har tidigare granskat flera HVB-hem runtom i Sverige där bister uppdagats. Det aktuella boendet i Hagfors, på vilket den femårige pojken var placerad, är ett av dem som fått kritik från Inspektionen för vård och omsorg.

I uttalandet från Falu kommun konstaterar man att ”vid placering på ett HVB-hem kontrolleras hemmet av Falu kommuns handläggare.”'

– Innan beslut om placering ser vi över om hemmet har fått anmärkningar av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, vad de anmärkningarna i så fall bestått av och vilka åtgärder som vidtagits, säger Magnus Nordahl, i en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet