Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Öka på testerna nu eller vänta på besked och planera? – hör socialdemokratiske oppositionsrådet och moderate regionrådets olika uppfattningar om coronatestning i Dalarna. Foto: Torbjörn Påhlman, SVT

Ulf Berg (M) vill ha svart på vitt att staten betalar för testkostnader

Uppdaterad
Publicerad
Regionstyrelsens ordförande Ulf Berg(M) är kritisk till att regeringen dröjt med att ta fram pengar till omfattande coronatester. Men oppositionsrådet Sebastian Karlberg(S) tycker att region Dalarna borde ha tagit egna initiativ för att få igång testerna.

Det var i förra veckan som regeringen kom med beskedet att alla som har symptom ska testas för covid-19. Ett budskap som moderate regionrådet i Dalarna, Ulf Berg, anser måste följas av klara direktiv om hur det ska genomföras och att regeringen står för kostnaderna.

– När regeringen levererar reglerna så ska vi se till att bygga upp kapaciteten för provtagning, säger Ulf Berg (M), som också vill ha ökad klarhet i vilka grupper som ska få testas.

Det socialdemokratiska oppositionsrådet, Sebastian Karlberg, menar dock att majoriteten hade kunnat vara på banan redan nu, när det gäller tester för covis -19:

– Jag tycker att diskussionen om vilka som ska få testas är lite skev. Jag anser att man borde ha tittat på andra modeller för att göra det möjligt för alla som vill att testa sig, säger Karlberg.

Hör mer i klippet ovan om Ulf Bergs (M) och Sebastian Karlbergs (M) olika syn på coronatester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet