Foto: Anders Hansson/SVT

Satsning på laddstolpar i Smedjebacken – även i byarna erbjuds fossilfritt alternativ

Uppdaterad
Publicerad

Dalarnas kommuner har väldigt olika inställning till om man ska hjälpa till med utbyggnaden av laddstolpar för elbilar. I Smedjebacken har kommunen tagit fram en plan och satt upp laddare inte bara i centralorten, utan även ute i byarna, och det verkar ha satt fart på elbilsförsäljningen i kommunen.

Kommunalrådet Fredrik Rönning berättar stolt hur Smedjebackens kommun tagit fram en plan för utbyggnaden av laddstolpar. För bara några år sedan var kommunen en vit fläck på laddkartan, men nu finns det laddstolpar vid kommunala arbetsplatser även ute i de mindre byar som omger centralorten, och vid de hyreshus som ägs av det kommunala bostadsbolaget.

– Vi vill ge en möjlighet till människor att välja ett fossilfritt alternativ. Därför har vi, via vårt kommunala elbolag, satt upp de här laddstolparna. Det kostar inte så mycket, säger Fredrik Rönning.

I klippet: Har Smedjebacksborna börjat köra elektriskt efter kommunens satsning? Så ser statistiken ut – hela listan över försäljningen av elbilar i Dalarnas kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elbilar i Dalarna

Mer i ämnet