Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Håller vi inte i distans och handhygien ökar av smittan i länet” – hör smittskyddsläkaren om coronaläget i Mora och Dalarna. Foto: Bodil Ljungberg, SVT

Coronasmittan sprids i Mora – flera patienter vårdas på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Minskningen av patienter som vårdas på sjukhus har stannat av och smittan sprids nu ute i länet. Enligt smittskyddsläkare Anders Lindblom är det är långt ifrån dags att andas ut när det gäller corona i Dalarna.

Från att ha varit relativt förskonade från coronavirusets framfart kommer nu rapporter om flera konstaterade coronafall i Mora och för första gången har den här veckan patienter från Mora behövt läggas in för vård.

– Vi har en spridning där och det är nu viktigt att vi fortsätter hålla distans och tänker på att tvätta händerna ofta för att inte öka smittspridningen och belasta sjukvården ytterligare, säger Anders Lindblom.

Minskningen har stannat av

Dalarna är en av de regioner som varit hårt drabbade av sjukdomsfall i covid-19, men sedan den 20 april har antalet inneliggande och intensivvårdspatienter minskat kraftigt i Region Dalarna. Men det är långt kvar till att vi kan slappna av. Enligt Lindblom har nu minskningen stannat av. Intensivvårdspatienterna är visserligen färre men när det gäller patienter på övriga vårdavdelningar har man nått en platåfas.

  – Vi har en betydligt långsammare nedgång än man sett i andra länder, vi har varit förberedda på olika scenarior, men det vi kan se nu är att vi inte har någon snabb nedgång till sommaren av antalet covidpatienter som behöver vård, säger Anders Lindblom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet