Regiondirektör Karin Stikå Mjöberg. Foto: Erik Nylander, TT / SVT

Stabsläge i sjukvården – brist på material efter leverantörsbyte

Publicerad

Region Dalarna har gått upp i stabsläge på grund av brist på sjukvårdsmaterial. Problemen inleddes sedan ett leverantörsbyte inte gått smärtfritt.
– Det är ett ansträngt läge, säger regiondirektör Karin Stikå Mjöberg.

Det är förbrukningsvaror, så som provtagningsrör, sterila handskar och slangar, som saknas. Avtalet med den tidigare leverantören tog slut i september och det var när leveranserna från den nya aktören dröjde som problemet uppstod.

– Det blev ett glapp mellan den 30 september och 3 oktober och då gick vi i stabsläge. Allt material och vilket behov vi hade inventerades och vi såg att vi skulle klara oss ett par dagar, säger Karin Stikå Mjöberg.

På fredagen gick Region Dalarna åter upp i stabsläge.

– Det är för att säkerställa att patientsäkerheten bibehålls och för att bevaka inflödet av förbrukningsartiklar. Patientsäkerheten är inte påverkad i nuläget men vi ser att det tar tid innan leveranserna kommer.

Vände sig till tidigare leverantör

De akuta problemen löstes genom inköp från från den tidigare leverantören och under onsdagen och torsdagen den här veckan började leveranser att dyka upp igen.

– Vår nuvarande analys är att vi klarar försörjningen till och med på onsdag. Verksamheterna jobbar intenstivt med att inventera och prioritera.

På söndag kommer en sammansatt särskild sjukvårdsledning ha telefonmöte för att försöka hitta lösningar på problemet.

Vården i Uppsala Örebro, Södermanland och Västmanland har samma leverantör och har drabbats i olika grad. På Akademiska i Uppsala råder operationsstopp och andra regioner är i stabsläge.

– Vi får tillsammans med de andra regionerna titta på vad som hänt och analysera hur vi undviker att det sker igen framöver, säger Karin Stikå Mjöberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet