Stökig natt i Rättvik – elva omhändertogs för fylla

Uppdaterad
Publicerad

Classic Car Week i Rättvik fortlöper och polisen har rapporterat om en relativt stökig natt, med elva personer som omhändertogs för fylla och flera trafikolyckor i samband med festligheterna i centrala delarna.

Vad gäller alkoholkonsumtionen i Rättvik under natten till onsdag så har polisen fått förverka, hälla ut, alkohol vid 160 tillfällen. Elva personer fick omhändertas enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer. Hittills har polisen förverkat alkohol vid närmare 740 tillfällen.

Två personer fördes från stan

Polisen Lars Winther vid lokalpolisområde Mora och Rättvik rapporterar om två personer som har blivit omhändertagna på grund av störande beteende i centrala Rättvik. De avlägsnades från platsen och kunde släppas av en bit utanför stan istället.

– Det är för att förhindra bråk, kort och gott. Det behöver inte handla om att personerna i fråga är berusade, utan att man är våldsam ändå. Inledningsvis säger vi till. Funkar inte det, så ber vi dem gå därifrån – de blir avvisade. Det sista steget är att bli avlägsnad, och det gällde för dessa personer, berättar Lars Winther.

LÄS MER: Så ska polisen stävja fylla och bråk under veckan

– Inför större evenemang har vi i vår insatsplanering alltid bestämda platser där vi släpper av avlägsnade personer. I Rättvik har vi två platser; norra och södra delen av stan, vid utpekade punkter så att det inte ska bli några missförstånd oss emellan, säger Winther.

Trafikolyckor och arga gäster

Två trafikolyckor inträffade också under kvällen och natten, vid klockan 23 respektive omkring midnatt. Vid 23-tiden ramlade en kvinna av en moped i höjd med bensinstationen Circle K när hon satt bakom personen som körde, som passagerare. Oklart om kvinnan skadade sig i fallet, enligt polisen.

En bil som stod parkerad, också vid bensinstationen Circle K, blev påkörd bakifrån omkring midnatt, natten till onsdagen. En passagerare fick föras till Mora lasarett.

En arg kroggäst ska också ha hotat en entrévärd på en krog i centrala Rättvik. Gästen blev tidigare under kvällen avvisad för att hen varit för full, men återvände senare och hotade personalen vid entrén. Gästen är misstänkt för olaga hot, men hen gjorde också en anmälan mot entrépersonalen för misshandel. 

LÄS MER: Polisen på plats – ska hindra förare från att ”burna”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Classic Car week

Mer i ämnet