SVT Dalarna kan med hjälp av källor avslöja ny information om varför hälso- och sjukvårdsdirektören Lotta Olmarken Ingler plötsligt fick lämna sitt uppdrag. Foto: SVT

Nya uppgifter kring varför sjukvårdsdirektören fick sluta

Uppdaterad
Publicerad

SVT Dalarna kan idag avslöja ny information om varför hälso- och sjukvårdsdirektören hastigt avslutade sitt uppdrag sommaren 2020. Ett dokument visar att chefläkarna var kritiska och bland annat lyfte samarbetssvårigheter. Men flera källor uppger till SVT att avgången också handlade om sjukvårdsdirektörens kritik mot det företag som sålt in Vårdexpressen till Region Dalarna.

– Det fanns andra grunder. Jag kommer inte säga vilka grunder det handlar om i dagsläget. Jag tycker det är bra att vi kan gå vidare. Nu har vi en annons ute efter en hälso- och sjukvårdsdirektör. Vi hoppas den här rekryteringen blir lite mer långvarig, säger Ulf Berg, moderat ordförande i regionstyrelsen.

Kritiken som dåvarande hälso- och sjukvårdsdirektör hade mot Vårdinnovation handlade om uppgifterna som SVT Skåne avslöjade kring företaget i Skåne och den mutbrottsutredning som pågår.

Vårdexpressen

Kritik mot Vårdinnovation

SVT Dalarna har tagit del av dokument som visar att chefläkarna kritiserade dåvarande hälso- och sjukvårdsdirektören. Kritiken handlade bland annat om samarbetssvårigheter och att chefläkarna inte fick delta i möten i en ledningsgrupp.

Källor uppger dock till SVT att en egentlig orsak kan vara hälso- och sjukvårdsdirektörens kritik mot att Region Dalarna, trots vetskapen om misstänkt jäv och fusk kring Vårdinnovation i Region Skåne, skulle upphandla företagets digitala tjänst Vårdexpressen i länet.

Den tidigare sjukvårdsdirektören Lotta Olmarken Ingler har avböjt att kommentera. Även biträdande regiondirektör Karin Stikå Mjöberg avböjer att vara med i en inspelad intervju.

Tipsa oss!

Har du ett tips angående Vårdinnovation och Region Dalarna? Hör gärna av dig till reporter Lisa Linder Lindberg.

E-post: lisa.linder.lindberg@svt.se

Telefon: 023-76 50 10

Post:

Lisa Linder Lindberg

SVT Dalarna

Box 212

791 25 Falun

Du får självklart vara anonym!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet