Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Har inte varit någon extrem pandemieffekt” – hör Sofia Jarl (C) om att TNE utvärderades under coronan Foto: Anders Hansson, SVT

Regionrådet om tillnyktringsenheten: ”Behövs inte”

Uppdaterad
Publicerad

Tillnyktringsenheten, TNE, i Dalarna har inte gett det resultat som efterfrågats. Det hävdar sjukvårdsregionrådet Sofia Jarl (C) som motiv till varför den nu kommer att stängas.

Dalakommunerna och regionen finansierar driften av TNE men Sofia Jarl hävdar att det inte är av ekonomiska skäl som den nu läggs ner, bara drygt två år efter starten.

– Det här kostar inte så mycket, utan vi har vid utvärderingen inte kunnat se att det fått avsedd effekt så därför avbryter vi nu det här försöket, säger Sofia Jarl.

Tillnyktringsenheten har skötts av regionen och haft sex platser för omhändertagna och även sex tjänster.

Skapades efter dödsfall

TNE kom till efter att fyra dödsfall skett i polisarresterna i Dalarna inom loppet av ett par år. Dödsfallen skedde när människor tagits om hand i enlighet med LOB, lagen om omhändertagande av berusade. Polisen hänvisade då till att LOB är en vårdlag och att det därför är olämpligt att poliser och arrestvakter ska ta hand om de personer som förutom berusning även kan vara påverkade av någon sjukdom och därmed också vara riskindivider.

Hör i klippet hur regionrådet motiverar nedläggningen och hur hon ser på riskerna med att någon kan dö i polisens arrester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer