Efter nedläggningshotet: Linghedsskolan blir kvar Foto: SVT

Efter nedläggningshotet – Linghedsskolan blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka ska Barn- och utbildningsnämnden i Falu kommun behandla fler skolfrågor. Enligt förslag blir Linghedsskolan kvar, samtidigt som man satsar stort på skolorna i Sundborn och Svärdsjö. Något som i sin tur innebär att Toftaskolan, Liljansskolan och Danholnsskolan läggs ned.

Förslaget anses vara ett sätt att komma tillrätta med den överkapacitet av grundskoleplatser som konstaterats i Svärdsjöområdet.

Barn- och utbildningsnämnden vill ha kommunfullmäktiges uppdrag att ta fram förslag och kostnader för samlokaliserad skolverksamhet i Sundborn och Svärdsjö, samt en utökad förskolekapacitet i Danholn.

Toftaskolan kan enligt förslaget avvecklas efter nuvarande läsår medan nedläggning av Liljansskolan och Danholnsskolan anses möjlig först efter att en ny skola byggts i Sundborn och att Svärdsjöskolan anpassats till ett ”campus” för såväl förskola som grundskola.

– Vi styr i minoritet men vi måste landa i hållbara lösningar och det här är också en satsning på landsbygden, säger ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, Björn Ljungqvist (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.