Till vänster: En älgkalv i skogsbrynet vid riksväg 70 i norra Dalarna. Till höger: Jaktvårdskonsulent Anna Olofsson vid Svenska Jägare förbundet som intervjuas i skogsmiljö om att färre älgar har observerats under jakten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Klart att man är bekymrad som älgjägare” – hör jaktvårdskonsulenten Anna Olofsson om den minskande älgstammen. Foto: Pontus Lundahl/TT, SVT

Tydlig trend nedåt – färre älgar har observerats i Dalarna under jakten

Uppdaterad
Publicerad

Älgstammen fortsätter att minska i länet, det visar älgjägarnas observationer under älgjaktens första veckor. Enligt Svenska jägareförbundet har älgobservationerna de senaste två åren minskat med 18 procent i länet.

Älgobservationer utförs under älgjaktens första sju dagar i den första månaden av älgjakten. Jägarna rapporterar då, per jaktlag, in antal observerade älgar och den tid som de har lagt ner på älgobsen.

Enligt Anna Olofsson, som är jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet i Dalarna, har antalet älgobservationer minskat med 22 procent de senaste tio åren, men 18 procent bara de senaste två åren.

Älgar i Dalarna

Varierar över länet

– Det varierar över länet även om man kan se att det totalt har minskat de senaste två åren.

– Dalarna har ju legat ganska stabilt dom senaste tio åren, men nu kan man se att det minskat kraftigare de senaste två åren, säger Anna Olofsson.

I klippet berättar Anna Olofsson varför älgstammen har minskat och vad som är viktigt att tänka på framöver.

Vad är Älgobs?

Älgobs är en inventeringsmetod som baseras på hur många älgar jägarna ser under de första sju dagarna då älgjakten bedrivs. Ett medelvärde för Älgobsen räknas ut med formeln: Medelantalet observerade älgar/man – timme = Totalt antal observerade älgar/ Totalt antal observerade timmar. Källa: Länsstyrelsen, SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgar i Dalarna

Mer i ämnet