Väntan har gjort honom sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Taj är en av 17 880 ensamkommande som väntar på besked om att få stanna i Sverige. Handläggningstiderna kan vara mycket långa och Taj säger att väntan är olidlig och att den har gjort honom sjuk.

Taj kom till Sverige med den stora flyktingströmmen hösten 2015. Han bor tillsammans med flera andra ensamkommande på ett boende i Falun.

Sover dåligt och har mardrömmar

När ensamkommande från flera boenden var inbjudna till Musikkonservatoriet – som är en gymnasieskola – kom han i kontakt med folkmusiken och började ta fiollektioner. Där träffade han också Nora som har blivit hans spelkompis och en av de få vänner han har i Sverige.

Taj tränar också lite fotboll och han pluggar på Lugnetgymnasiet. De senaste veckorna har han inte varit på skolan så ofta. Han säger att han blivit sjuk av att vänta på besked.

Han sover dåligt och har mardrömmar.

– Det är inte kul att se att någon fastnar i sitt väntande och behöver äta mediciner, säger hans kompis.

Texten fortsätter under bilden.

Foto: BengtErik Busk/SVT

Fick avslag

I november förra året fick Taj avslag på sin ansökan om att få stanna i Sverige, det beslutet har han överklagat och väntar nu på ett nytt besked.

Taj berättar att han är medborgare i Afghanistan men att han aldrig varit där. Han är född i Pakistan dit hans föräldrar flydde från Afghanistan. Båda föräldrara är döda och han kom själv till Sverige och Falun.

Taj säger att han fyllde 18 år för ett par veckor sedan, men Migrationsverket  har skrivit upp hans ålder och bedömer att han blev 18 och myndig redan för ett år sen och att han var myndig – och inte längre ett barn – när hans ansökan avslogs i november.

Boendet där Taj bor i Falun ska stängas inom kort, då ska han flytta till Gävle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet