– Vi klarade oss bra under första halvåret och sommaren. Sedan har vi varit mer drabbade under andra vågen, där vi har haft ett antal enheter där brukare varit smittade, säger Eva Björsland, förvaltningschef för Ludvikas vård- och omsorgsförvaltning.
”Anledning att utvärdera”
När SVT Nyheter nu granskar överdödligheten på landets äldreboenden visar det sig att äldre även drabbats hårt under den andra vågen. Trots lärdomarna från i våras tog sig smittan återigen in i äldreboendenas korridorer runt om i Sverige.
– Det finns naturligtvis anledning att utvärdera vårt arbete och granska sig själv – det är viktigt, säger Eva Björsland.
En av få kommuner som inte infört snabbtester för personalen
Ludvika är en av få kommuner i Dalarna som ännu inte kommit igång med snabbtester för personalen inom äldreomsrogen. I de kommuner som infört det har man upptäckt många smittade inom personalen som inte haft symtom och som varit på väg till jobbet.
Hade Ludvika kommit igång med det systemet tidigare så tror vård- och omsorgschefen att viss smitta kunnat hindras.
– Ja , ser man till resultaten finns det säkert smittspridning som kunnat undvikas, det tror jag, säger hon.
”Inte mäktat med”
Anledningen till att man inte kommit igång med testerna är enligt Björsland att man jobbat mycket med smittspårning som krävt mycket logistik.
– Det har gjort att vi inte mäktat med att också införa snabbtesterna i verksamheten, säger hon.
Ser du det som ett misslyckande nu i efterhand att ni inte infört snabbtesterna tidigare?
– Nej, jag skulle inte uttrycka det som ett misslyckande. Det är alltid lätt att vara efterklok i det här så nej, det gör jag inte, säger Eva Björsland.
Tusentals döda
Nu har över 11 000 avlidit med covid-19 i Sverige, närmare hälften av dessa bodde på särskilt boende. I Ludvika avled 33 personer i covid-19 under 2020 enligt siffror från Socialstyrelsen. Av de bodde 61 procent på särskilt boende och 12 procent hade hemtjänst.
Frågan är hur smittan kunde ta sig in under hösten och hur man nu arbetar för att skydda de äldre i Ludvika– i klippet hör du Eva Björsland i Ludvika om hur de nu jobbar med rutiner som ska hålla covid-19 borta från äldreboendena.
Fakta: Så gjorde vi granskningen
SVT Nyheter har undersökt överdödligheten på Sveriges äldreboenden under coronapandemins andra våg, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit. Överdödligheten är ett mått på hur många fler som dör än snittet under en viss tidsperiod.
Vi har tittat på antalet avlidna som varit folkbokförda på äldreboenden under de tio sista veckorna 2020 och jämfört med ett genomsnitt från motsvarande period åren 2017-2019.
Vi fann en överdödlighet på 19 procent på landets äldreboenden under tioveckorsperioden 2020. För Region Skåne, som varit hårt drabbad, var överdödligheten runt 50 procent. Andra regioner som sticker ut är Halland, Kronoberg, Gävleborg och Stockholm.
Överdödligheten säger ingenting om hur många som har dött i covid-19, men den kan ge en indikation på var smittan har slagit hårt. Det finns också ett bortfall i vårt material, exempelvis kan människor som bor på äldreboenden vara skrivna på en tidigare hemadress.