Birgitta Fernlund, åklagare, vill att mannen ska få livstids fängelse. Per Wiesel som försvarar mannen vill att han bara döms för misshandel och att han sätts på fri fot. Foto: SVT

Åklagaren vill ha livstids fängelse för mord på sambo

Publicerad

Under fredagen hölls slutpläderingarna i det mål där en man från Hudiksvall misstänks ha mördat sin sambo under tortyrliknande omständigheter. Försvaret tycker att han ska släppas.

Vittnen har under rättegången berättat om mannens svartsjuka och att kvinnan kände sig övervakad. Mannen hade installerat appar i hennes mobil så att han såg var hon befann sig och så att han kunde spela in hennes samtal.

Den 29 december 2018 dödförklarades kvinnan. Hon hade då ett hundratal skador, från trubbigt våld och skärskador.

Stark bevisning

Åklagaren anser att bevisningen är stark.

– Det är upp till rätten att avgöra nu, det kommer en dom den 28 juni. Men enligt min uppfattning har jag styrkt att det gått till på det sättet jag beskrivit. Att han har dödat henne, säger åklagaren Birgitta Fernlund.

Men mannen har nekat och erkänner bara att han ska ha slagit henne med öppen handflata, tagit ett grepp runt halsen och att han skurit av henne håret.

Åklagaren: Inte trovärdigt

– Han har förnekat att han dödat henne. Det är inte uteslutet att det kan ha varit en olycka. Jag anser att han ska dömas för misshandel och eftersom att han redan har suttit häktad i ett halvår så ska han friges, säger Per Wiesel, mannens försvarsadvokat.

Åklagaren menar att det inte är trovärdigt att hon skulle ha ramlat 20-30 gånger.

– Han är inte trovärdig, det kan inte ha gått till på det sättet som han beskriver enligt den tekniska bevisningen. Jag anser att bevisningen är tillräcklig för att döma honom för mord, säger hon.

Försvaret kritiska

Flera vittnen berättar om att kvinnan utsatts för våld från mannen vid flera tillfällen.

Försvaret kritiserar vittnenas trovärdighet och menar att den tekniska undersökningen inte räcker för att fälla mannen för mord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord i Hudiksvall

Mer i ämnet