Bosse Hedin nekar – ”utsatt för häxjakt”

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar andra rättegångsdagen av fem i civilmålet mellan fackförbundet Seko å ena sidan och den lokala klubbens förre kassör Bosse Hedin och föreningen han förde över pengar till å andra sidan.

Här är bakgrunden till den så kallade Sekohärvan:

  • Fackförbundet Seko fick aningar om att allt inte stod rätt till i den lokala fackklubben för Gävleborg och Dalarna och skickade dit revisorer för att granska ekonomin.
  • Det framkom då att mer än 14 miljoner kronor hade förts över från fackklubben till en nybildad extern förening mellan 2008 och 2014. Från föreningen har flera miljoner i sin tur försvunnit, bland annat till Bosse Hedin själv.
  • Han var kassör i fackklubben och ordförande i fritidsföreningen som tog emot pengarna. Enligt Seko är det han som har legat bakom hela upplägget.
  • Seko yrkar på att föreningen och Bosse Hedin ska betala tillbaka drygt 14 miljoner kronor till Seko. Föreningen och Bosse Hedin motsätter sig dessa yrkanden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Seko-härvan

Mer i ämnet