Ramin Scherzaj hittades död söder om Sundsvall förra våren. Foto: SVT/TT

Dom i kidnappningsmordet: Fem kan få livstid

Uppdaterad
Publicerad

Polisutredningen kring mordet på Ramin Sherzaj är den mest omfattande någonsin i Sverige kring ett brott med påstått hedersmotiv. Idag faller domen, och åklagarna har yrkat på strängast möjliga straff för flera personer.

En omfattande kartläggning av telefontrafik har varit helt avgörande för polis och åklagare för att pussla ihop det händelseförlopp som påstås ha lett till kidnappningen och mordet på 23-åriga Ramin Sherzaj i Gävle den 4 april förra året.

Ramin Sherzaj som kom från Afghanistan hade haft ett förhållande med en gift 23-årig kvinna av irakisk-arabisk härkomst och detta väckte ont blod både hos hennes bröder och inom hennes kurdiska makes släkt. Enligt åklagarna var den upplevda kränkningen så stor att man gemensamt beslutade sig för att föra bort och mörda Ramin Sherzaj.

23-åring bortrövad i Gävle

LÄS MER: Han såg kidnappningen – hör vittnets berättelse

Ramin Sherzaj kidnappades från Slottstorget i Gävle, och enligt åklagarna var det den 23-åriga kvinnan som lockade dit honom.

Kvinnans påstådda roll i händelsen gör att åklagarna anser henne vara lika skyldig till mord som de fem personer som förde bort Ramin Sherzaj och stod för det handgripliga dödandet. Dessa påstås vara kvinnans två bröder, hennes make och makens vänner.

– Det är slående i målet att ingen av de tilltalade synes ångra någonting. Tvärtom anser man att man åtgärdat ett problem. Och sättet de dumpat kroppen på tycker vi tyder på att man inte anser att mordet är något att skämmas för, sa åklagare Karolina Lindekrantz under pläderingen.

Därför har åklagarna yrkat på livstids fängelse för kvinnan och fyra av männen. För den femte mannen har de yrkat på 14-års fängelse med hänvisning till hans ålder.

Ytterligare två män riskerar dömas för medhjälp.

LÄS MER: Mordoffret anmälde hot och misshandel – polisen avskrev

Den mycket långa rättegången hölls i en säkerhetssal i Stockholm, men drabbades trots detta av en del oroligheter. Bland annat uppstod tumult på gatan utanför när Ramin Sherzajs anhöriga kände sig hotade av de tilltalades anhöriga.

Samtidigt har de tilltalades anhöriga uttryckt oro för att utsättas för hämndaktioner från afghaner.

– Jag är fortfarande kär i honom och det kommer jag alltid att vara, sa den 23-åriga kvinnan om Ramin Sherzaj när hon förhördes i rätten.

Vare sig hon eller någon av de andra tilltalade har egentligen erkänt någon del alls i själva mordet.

LÄS MER: Mordmisstänkta använde roddmaskin som brevlåda

När frågan om hederskultur kommit på tal har de tilltalade flera gånger ägnat sig åt att de svartmåla de andra inblandade invandrargrupperna, och varit påfallande måna om att själva markera avstånd till hedersförtryck.

Men enligt åklagarna hade det kunnat funnits ytterligare ett mordoffer.

– Vi är förvånade att den 23-åriga kvinnan fortfarande lever, sa åklagare Elisabeth Hermanrud när åtalet offentliggjordes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

23-åring bortrövad i Gävle

Mer i ämnet