• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

19-åriga Tova Moberg mördades av sin expojkvän, i dag kommer domen i Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Arkiv/TT

Dom mot Tova Mobergs mördare i dag

Publicerad

Att Tova Moberg mördades av sin ex-pojkvän har Hudiksvalls tingsrätt slagit fast sedan tidigare. I dag kommer domen som avgör vilket straff han får, åklagaren har yrkat på livstids fängelse.

Söndag den 14 maj 2017 anmäldes 19-åriga Tova Moberg saknad av sina föräldrar. Dagen efter hittade polisen henne död. Hon var utsatt för kraftigt våld, bunden till en skottkärra och sänkt i sjön intill ex-pojkvännens gård utanför Hudiksvall.

Ex-pojkvännen blev snabbt misstänkt och mot sitt nekande fastslog Hudiksvalls tingsrätt att han är skyldig till mordet vid den sista rättegångsdagen i december. Därefter har ex-pojkvännen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han inte lider av någon psykisk störning, därmed kan han dömas till fängelse.

Dagboken del i bevisning

– Tova utsattes för ett besinningslöst våld. Dessutom utsattes hennes döda kropp för en omild behandling som kan jämställas med ett brott mot griftefriden, sa åklagare Christer Sammens under sin slutplädering där han yrkade på livstids fängelse.

Förutom mordet är ex-pojkvännen åtalad för grov kvinnofridskränkning. Genom Tovas egen dagbok menar åklagaren att det är styrkt att ex-pojkvännen utsatt henne för hot och våld vid 15 tillfällen.

Ex-pojkvännen har medgett att förhållandet stundtals har varit bråkigt, och erkänner i vissa fall ringa misshandel och olaga hot. Mordet nekar han dock till all inblandning i.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet