Emy Maru: Åklagarna vill hålla vittnesmålen hemliga

Uppdaterad
Publicerad

Idag skulle flera närmare tjugo av åklagarnas vittnen hörts i den nya rättegången mot Hudiksvallsläkaren Fikru Maru i Addis Abeba. Men för Fikru Maru blev det ännu ett bakslag när åklagarna begärde att vittnena skulle vittna bakom stängda dörrar.

Efter en stunds diskussion meddelade domarna att beslut kommer imorgon om vittnesmålen ska vara offentliga eller inte.

Fikru Marus dotter Emy Maru följer rättegången mot sin far på plats i Etiopien och uttrycker besvikelse över att inga vittnen hördes idag.

Fikru Maru

– Jag hade hoppats på att få höra vad de hade att säga för att få en känsla för målet. Nio personer skulle ha vittnat på förmiddagen och nio på eftermiddagen. Men nu kan jag inte säga att jag vet något mer än när jag hit imorse, säger Emy Maru som uppfattar det som att åklagarna försöker förhala processen.

”Jag ser frustrationen”

Totalt har åklagarna kallat 84 personer att vittna mot Fikru Maru och andra åtalade fångar som misstänks ha startat en förödande fängelsebrand. Vittnena är själva fångar och åklagarna hävdar att det de vill hålla vittnesmålen hemliga för att värna vittnenas säkerhet.

– Jag får inte prata med Fikru i domstolen men han ser trots allt ut att ha gott självförtroende, även om jag kunde se besvikelsen och frustrationen på honom när det inte blev något idag heller, säger Emy Maru.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet