Foto: SVT Montage

EU-resolution: ”Fikru Maru måste omedelbart friges”

Publicerad

EU-parlamentarikern från Gävle Bodil Valeros har nått en framgång i arbetet med att få EU att öka trycket på Etiopien för att frige bland andra fängslade läkaren Fikru Maru.

På EU-parlamentarikern och miljöpartisten från Gävle Bodil Valeros initiativ fick den gröna gruppen i EU-parlamentet under torsdagen igenom en ändring i en resolution om Etiopien.

På så sätt vill Bodil Valero och EU-parlamentet sätta större tryck på de etiopiska myndigheterna för att frige den sedan fyra år tillbaka fängslade hjärtläkaren Fikru Maru från Hudiksvall.

Fikru Maru

”Omedelbart frige Fikru Maru”

I ändringsförslaget till resolutionen står bland annat:

”Europaparlamentet uppmanar Etiopiens regering att mot borgen omedelbart frige dr Gudina, Berhanu Nega, Jawar Mohammed, dr Fikru Maru och alla andra politiska fångar och lägga ned alla åtal mot dem.

Parlamentet betonar att det är en förutsättning för att varje dialog med oppositionen ska framstå som trovärdig att ledande oppositionspolitiker, såsom dr Merera Gudina, friges, Parlamentet uppmanar EU:s höge representant att uppbåda EU:s medlemsstater till att i brådskande ordning arbeta för att det under FN:s ledning görs en trovärdig, insynsmedgivande och oberoende undersökning av de fall där protesterande dödats, och att utöva påtryckningar på Etiopiens regering att samtycka till detta.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet