Fikru Maru: Rättegången fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen återupptas rättegången i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, mot Fikru Maru och 37 andra åtalade.

Samtliga är anklagade för terroristbrott i samband med upploppet och branden vid Kilintofängelset i början av september. Fikru Maru anges också som den som anstiftat upploppet där 23 personer omkom.

Och för första gången sedan Fikru Maru insjuknade så kommer han själv att vara med i rättegångssalen.

Fikru Maru

UD är på plats

Det kommer att finnas personal från svenska ambassaden på plats när rättegången nu fortsätter. Utrikesdepartementet har tillfälligt förstärkt bemanningen i Addis Abeba och tidigare ambassadören Lars Grundberg kommer att vara där för att följa rättegången.

Lars Grundberg är numera pensionerad diplomat, men har tidigare varit svensk ambassadör i bland annat Spanien och Danmark.

– Det här är en förstärkning av ambassadens resurser i en tid då arbetsbelastningen där är mycket hög, säger Patrik Nilsson presskommunikatör på Utrikesdepartementet vid till SVT, och vill inte direkt koppla Grundbergs närvaro till fallet Fikru Maru.

Låga förhoppningar

Fikru Marus dotter Emy Maru har dock inga förhoppningar om att något positivt skall hända under dagen.

– Det kommer inte att hända någonting, säger hon. Det är ju ingen riktig rättsprocess. Det är ju så det är här i Etiopien, säger hon till SVT Nyheter Gävleborg.

– Det kommer att föras fram vittnesmål från de övriga åtalade om tortyr och missförhållanden i fängelset. Precis det som hände vid den första rättegångsdagen, strax för jul. Inget i processen som gynnar hennes pappa kommer att hända, tror hon.

Svenske advokaten är i Addis Abeba

Hans Bagner är Fikru Marus svenske advokat och han är på plats i Addis Abeba.

– Vi ska självklart göra vad vi kan för att försöka motbevisa det som åklagaren hävdar, men dessvärre är jag rädd för att resultatet inte kommer att bli särskilt tillfredsställande, säger han till SVT Nyheter Gävleborg.

– Parallellt med vårt arbete i rätten så måste man utöva starka påtryckningar på regimen, vilket kräver kraftfulla åtgärder från framförallt svenska myndigheter, men kanske även från europeiska myndigheter, menar Hans Bagner.

Dottern Emy Maru och den svenske advokaten Hans Bagner tar emot beskedet från Fikru Marus etiopiske advokat. Foto: Privat

Krav på svenska myndigheter

Under hela processen mot Fikru Maru, som har pågått i närmare fyra år, så har kraven och önskemålen från Fikru Maru, hans familj och juridiska ombud varit att svenska utrikesdepartementet måste agera kraftfullare för att säkerställa att Fikru Maru behandlas korrekt.

Inledningsvis så var han anklagad för korruption, men dömdes till slut för att, som det heter i domen, ”ha känt till att korruption förekommer”. Han dömdes i höstas till 4 år och 8 månaders fängelse för det brottet.

Att Fikru Maru under hela hösten har varit allvarligt sjuk, sedan hans lunga kollapsat, och att hans förmodade frigivning drog ut på tiden, ökade ansträngningarna från gruppen kring Fikru Maru för att få svenska myndigheter att agera för hans sak.

Emy Maru och svenska ambassadören i Etiopien, Jan Sadek. Foto: Kumerra Gemchu/SVT

– Svenska ambassadören Jan Sadek, och ambassadpersonalen här i Addis Abeba har gjort vad de har kunnat, har Emy Maru berättat tidigare. De stöttar och gör allt de kan för oss, berättar hon.

– Men det hjälper inte. Det måste komma påtryckningar fån högre nivå, menar Emy Maru, som bland annat skrivit ett personligt brev till Statsminister Stefan Löfvén (S).

”Kom hit. Kom till Etiopien själv” är Emys uppmaning till Stefan Löfvén, som dock inte svarat på den uppmaningen utan fört frågan vidare till UD.

I slutet av november presenterades sedan de nya anklagelserna mot Fikru Maru, och 37 av hans medfångar, där de anklagas för brott mot terroristlagen i samband med upploppet på Kilintofängelset i Början av september, vilket nu ska förhandlas i domstol.

Fikru Maru i rätten under måndagen

– Vad som kan tänkas hända då, för att de ska visa att det här är en regelrätt rättegång, är att man kommer att ge Fikru och hans advokater möjlighet att lägga fram bevisning som skulle tyda på att han är oskyldig, säger Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat.

– Detta kommer man troligen att göra vilket innebär att det kommer att behövas flera rättegångsdagar framöver för att klara den biten, konstaterar han också.

Detta har hänt:

  • Fikru Maru är svensk medborgare, utbildad i Sverige och har bott i landet i 37 år. Anställd på Hudiksvalls sjukhus.
  • Han anses vara en av Sveriges främsta hjärtläkare.
  • Startade den första hjärtkliniken i sitt forna hemland Etiopien.
  • Fängslades i maj 2013 i Etiopien. Anklagas för mutbrott, som han enligt kollegor och familj är oskyldig till.
  • Det dröjde nästan två år innan domstolsförhandlingarna inleddes och nära 1 ½ år har gått utan att han fått sin dom.
  • Dottern Emy Maru är också läkare och har arbetat på Hudiksvalls sjukhus.
  • Fördes till sjukhus i september sedan en av hans lungor kollapsat
  • Dömdes som skyldig till att ha känt till att korruption hade förkommit
  • Dömdes till 4 år och 8 månaders fängelse.
  • Har sedan dom avkunnades för en månad sedan väntat på besked om villkorlig frigivning
  • Är kvar på sjukhuset med ett allt mer försämrat hälsotillstånfd.
  • Opererades i början av december av ett svensk läkarteam
  • Anklagas nu för nya brott
  • Rättegången är inledd mot Fikru Maru och 37 medåtalade. de anklagas för brott enligt terroristlagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet