Dan Suleiman och hans skolkamrater är nöjda med att kunna hämta ut matlådor men tycker att portionerna är lite små. Foto: SVT/Arvid Jansson

Här hämtar gymnasieelever ut matlådor: ”Vi ska vara tacksamma”

Publicerad

En stor del av undervisningen på gymnasiet sker på distans under pandemin och i Gävleborg får elever som sitter hemma hämta ut lunchlådor på sin skola eller på utlämningsställen. SVT Gävleborg hängde med vid utlämning på Polhemskolan i Gävle.

När pandemin bröt under våren fick elever hämta ut matlådor för en hel vecka som de har kunnat beställa fyra dagar i förväg via en länk. Under hösten har de hämtat tio lådor åt gången.

Till skillnad från grundskolorna finns det inga lagliga förpliktelser på gymnasieskolorna om att skolmaten ska vara kostnadsfri. Det är frivilligt och upp till kommunerna och de andra huvudmännen att avgöra om gymnasieeleverna ska ha kostnadsfri mat eller inte. Under pandemin har Gävle kommun gjort valet att tillhandahålla gratis matlådor för elever på distans.

105 elever om pandemin

– Det var lite problem under förra terminen men nu går det bra. Man visar bara upp sitt studentkort så får man sina matlådor, säger gymnasieeleven Dan Suleiman.

Skolkamraten Simon Segovia tycker att matlådorna är något små.

– Tonårskillar äter extremt mycket, och jag äter två matlådor på en måltid. Jag kan äta sex stycken på en dag.

Se hur matutdelningen går till i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

105 elever om pandemin

Mer i ämnet