Nu kommer enbart 30 personer att kunna boka tid för vaccination på hemsidan samtidigt, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare. Hör henne berätta mer i videon. Foto: TT, Region Gävleborg

Hemsidan för vaccinbokning kraschade – nu kan max 30 personer boka tid samtidigt

Publicerad

Efter beskedet att personer i åldersgruppen 70-79 år återigen kan boka vaccin i Gävleborg så kraschade hemsidan för vaccinbokning under onsdagen. Därför har Region Gävleborg nu infört en gräns så enbart 30 personer kan vara inne på hemsidan och boka tid samtidigt. 

I tisdags beslutade Folkhälsomyndigheten om ett uppehåll av användningen av Astra Zenecas vaccin, detta nästan samtidigt som Region Gävleborg gick ut med beskedet att personer i åldersgruppen 70-79 år nu ska kunna boka tid för vaccination. 

Kort därefter stoppade Region Gävleborg vaccinationen med Astra Zenecas vaccin och så även vaccinationen av 70-79-åringar. Under onsdagen släpptes dock vaccinationen för den gruppen på igen och det orsakade stora problem i tidsbokningssystemet på hemsidan 1177. 

Coronaviruset i Gävleborg

– 6500 personer var inne på fem minuter och då orkade inte systemet att särskilja alla de här kommandona som kom, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg.

30 personer samtidigt

Även under tisdagen upplevde tidsbokningen på hemsidan problem, och för att lösa detta har man nu infört en maxgräns på hur många personer som kan vara inne på bokningssidan och boka vaccinationstid samtidigt. 

– Det är trettio personer på samma minut. Så kommer man inte in i systemet så får man vänta tio minuter och prova igen, säger Tina Mansson Söderlund. 

Telefonbokningen kommer fortfarande att vara öppen och fungera som vanligt.

Hör vaccinsamordnaren berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet