Björn Ryd, vd för Svenska Kommun Försäkrings AB, har tagits ur tjänst. Ordförande Åsa Wiklund och styrelsen har beordrat en extern granskning. Foto: SKFAB/SVT

Slår ifrån sig om fakturorna: ”Såg bara reseräkningar”

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Svenska Kommun Försäkrings AB, SKFAB där Gävle kommun är storägare, har använt flera hundratusentals kronor av skattebetalarnas pengar till vidlyftig representation med stora mängder alkohol.

Det visar Arbetarbladets granskning av bolagets fakturor. Bolagets styrelseordförande Åsa Wiklund Lång från Gävle är den som skulle ha attesterats vd Björn Ryds representationsfakturor men dessa kom aldrig till hennes kännedom säger hon idag.

Björn Ryd har enligt Åsa Wiklund Lång åtminstone sedan maj 2015 fram till nyligen godkänt sina egna representationsfakturor och bolagets ekonomiska kontrollsystemen har inte fungerat.

SKFAB

Dyra middagar och alkohol

Det var på söndagen som Svenska Kommun Försäkring gick ut med ett pressmeddelande att deras vd Björn Ryd, som varit vd sedan starten av bolaget 2003, tagits ifrån sina befogenheter i arbetet och arbetsbefriats. Detta efter Arbetarbladets avslöjande att vd:n tillsammans med bolagets kundansvarige representerat på bolagets bekostnad för flera hundratusen kronor. Pengar som gått till stora mängder alkohol och dyra middagar bland annat. Eftersom bolaget är ägt av nio svenska och en norsk kommun är det pengar som tillhör skattebetalarna.

Helt ovetande säger ordförande

Men den vidlyftiga representationen verkar ha varit helt okänd för styrelsen och dess ordförande Åsa Wiklund Lång och hon säger att inga representationsfakturor passerat henne. Samtidigt som Arbetarbladets avslöjande fick Åsa Wiklund Lång information av den tillförordnade ekonomichefen i bolaget om att det fanns representationsfakturor sedan nästan 2 år tillbaka i tiden som behövde attesteras. Dessa var ända från maj 2015 då Åsa Wiklund Lång tillträdde som ordförande.  

Det har alltså skett vidlyftig representation av bolagets vd och en kundansvarig, under en lång tid utan att någon reagerat. Orsaken är att vd:n godkänt sina egna fakturor för betalning, ingen annan har kunnat kontrollera fakturorna, enligt Åsa Wiklund Lång.

Strider mot bolagets regler

Agerandet är i strid med bolagets egna regler för fakturor. Dess ”attest- och utanordningsinstruktion” säger att:

”Utanordningsberättigad person får ej godkänna betalning till sig själv eller närstående eller utgift förknippad med hans egen person t . ex representation.” 

Denna regel har vd Björn Ryd konsekvent brutit mot när han skickat iväg sina egna fakturor som rör representation till betalning, konstaterar Åsa Wiklund Lång.

Alla ekonomiska kontrollsystem brast

Men den viktiga frågan är hur detta kunnat ske under lång tid utan att de kontrollfunktioner som finns fungerat. Bolaget har en intern revision, en extern revision, samt rutiner som ska följas. Inte i något led har detta avsteg från rutinen av vd:n uppmärksammats. Nu ska ett stockholmsbaserad revisionsföretag granska bolagets ekonomi med start på onsdagen.

Vi har sökt vd Björn Ryd för en kommentar men inte lyckats nå honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKFAB

Mer i ämnet