Peder Björk (S) betalar tillbaka 5000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet i Sundsvall Peder Björk (S) har nu betalat tillbaka pengar för den representation han deltagit i och kritiserats för i de kommunala försäkringsbolagen.

Det handlar om flera dyra middagar i bland annat Luxemburg och München i bolagen Kommungaranti och Svenska Kommunförsäkrings AB. Utgifter han nu i efterhand anser att han själv borde stå för.

– Jag har gjort avdrag på mitt arvode från kommunen, säger Peder Björk (S).

Dragit av på arvodet

Han har alltså inte betalat tillbaka pengarna till bolaget utan gjort avdrag på sitt kommunalrådsarvode och förklarar det så här.

– Det är ju kommunens pengar det handlar om, så det var enklast att göra så här.

Återbetalat dyra middagar

Totalt rör det sig om 5 149 kronor som han betalat tillbaka. Summan har han kommit fram till genom att addera de middagsutgifter som konsultfirman Ernst & Young, numera EY, kritiserat i den rapport bolaget beställde.

– Det var ganska tydligt i rapporten tycker jag. De har lyft fram de tillfällen där vi inte följt regelverket och så har jag summerat de kostnaderna.

Inga rese- och hotellkostnader

Det blev kraftiga reaktioner när det blev känt att inte bara vd:n Björn Ryd utan även kommunpolitiker i styrelserna för de båda bolagen Kommungaranti Skandinavien Försäkrings AB, KSFAB, och Svenska Kommun Försäkrings AB, SKFAB, ätit och druckit för stora summor på skattebetalarnas bekostnad.

I rapporten från EY kritiseras också en resa till München för 22 personer för totalt 420 000 kronor. Styrelseledamöterna, däribland Peder Björk (S) deltog även i oktoberfestfirandet för 36 000 kronor och en middag under resan kostade drygt 25 000 kronor, varav nära en tredjedel var kostnader för dryck.

”Förstår reaktionerna”

I en intervju med oss tidigare i april framhöll Björk att resan var viktig ur strategisynpunkt. Men han säger nu att han samtidigt förstår allmänhetens starka reaktioner på hanterandet av skattepengar.

– Jag förstår att människor reagerar. Det har inte varit inom rimlighetens gräns, säger han om en del av representationskostnaderna.

SVT: Men borde inte du själv ha reagerat tidigare?

– Så här i efterhand kan man alltid vara efterklok och jag tror att vi alla i styrelsen fått oss en tankeställare, säger Peder Björk (S)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SKFAB

Mer i ämnet