Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kritik från oppositionen: ”Gävleborna har rätt att veta” Foto: Arvid Jansson/SVT

Kritik från oppositionen: ”Gävleborna har rätt att veta”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas Jörgen Edsvik ser inte bristen på ekonomisk redovisning av de kommunala pengarna till Brynäs projekt ”En bra start” som ett problem. Det gör däremot flera av oppositionens representanter i kommunstyrelsen.

– Gävleborna har ju rätt att veta om inte annat, säger Margareta Larsson, gruppledare för Moderaterna i Gävle.

Moderaternas gruppledare i Gävle, Margareta Larsson, menar att det över tid har funnits problem med noggrann redovisning av de pengar som går från kommunstyrelsens internbudget till Brynäs samhällsprojekt ”En bra start”.

– Redovisningar för de senaste åren har jag inte sett, och det är klart man vill veta vart skattepengar går. Det är ändå ganska stora summor pengar och om man adderar alla år blir det jättestora summor. Vi kräver ju redovisning av andra som får pengar av oss, säger hon.

De dolda idrottsmiljonerna

Ingen har sett redovisning

SVT har även pratat med ledamöter i kommunstyrelsen från flera andra partier. Ledamöter från Vänsterpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna svarade. Ingen av dessa hade sett någon ekonomisk redovisning av ”En bra starts” verksamhet.

– Vi vet fortfarande inte vad pengarna till ”En bra start” har använts till under de senaste åren. Vår oro är att det kan bli ett förtäckt elitstöd, säger Mattias Eriksson Falk, Sverigedemokraterna.

Liberalernas Helene Åkerlind är däremot inte lika kritisk.

– Samarbetet har fungerat jättebra. Jag har inte eftersökt någon ekonomisk redovisning då jag inte sitter i den berörda nämnden.

SVT har sökt representanter från Centerpartiet och Miljöpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De dolda idrottsmiljonerna

Mer i ämnet