Foto: Privat

Långsam rättsprocess för Fikru Maru

Uppdaterad
Publicerad

Rättgången mot den svenske läkaren Fikru Maru, som anklagas för terroristbrott i Etiopien, har återupptagits. Allt går dock mycket långsamt och advokat Hans Bagner har svårt att se något slut i sikte på den utdragna rättsprocessen där 85 vittnen ska höras.

– Man kan se framför sig att processen kommer att pågå under väldigt lång tid. Vi är missbelåtna och anser att domstolen borde utöva en mer aktiv processledning så att man inte håller på och dubblerar vittnen som säger samma sak, säger Marus svenske advokat Hans Bagner.

Det var i november 2016 som de etiopiska myndigheterna kom med nya brottsanklagelser mot Fikru Maru, den här gången som misstänkt för terroristbrott i samband med ett fängelseupplopp på Kilintofängelset i september.

Fikru Maru

LÄS MER: Det här är fallet Fikru Maru

Han hade tidigare under året dömts för mutbrott av domstolen i den etiopiska huvudstaden. Det var en dom som Högsta domstolen, efter överklagan från Fikru Marus försvarsadvokater i maj i år, meddelat att han helt frikänns ifrån. De brott han nu frikändes för är de mutbrott som han varit fängslad för, sedan maj 2013.

LÄS MER: Emy Maru: ”Utan familjen hade jag inte orkat”

Tidigare i år har bland annat Vänsterpartiets Ulla Andersson från Gävle i en interpellation i riksdagen ställt en fråga tull utrikesminister Margot Wallstöm (S) om vad regeringen gör för Fikru Maru.

Vill se starkare engagemang från regeringen

Ulla Andersson (V) skrev bland annat att Fikru Marus process från början har varit omänsklig. Hon kritiserar det faktum att inget statsråd från regeringen har varit på plats i Etiopien och markerat mot hanteringen av Hudiksvallsläkarens fall.

Andersson undrade om utrikesminister Margot Wallström (S) tänker besöka Fikru Maru och vad hon göra för att snarast möjligt få honom frisläppt.

”Vi kommer att ta upp Fikru Marus ärende så länge det behövs och på de sätt vi bedömer mest ändamålsenliga” – så svarar utrikesminister Margot Wallström om vad Sverige gör för att den fängslade hjärtläkaren ska få sin sak prövad i Etiopisk domstol.

MISSA INTE: Så får du dina lokala nyheter i SVT:s app

Detta har hänt:

  • Fikru Maru är svensk medborgare, utbildad i Sverige och har bott i landet i 37 år. Anställd på Hudiksvalls sjukhus.
  • Han anses vara en av Sveriges främsta hjärtläkare.
  • Startade den första hjärtkliniken i sitt forna hemland Etiopien.
  • Dottern Emy Maru är också läkare och har arbetat på Hudiksvalls sjukhus.
  • Fikru Maru fängslades i maj 2013 i Etiopien. Anklagades för mutbrott, som han enligt kollegor och familj är oskyldig till.
  • Det dröjde nästan 2 år innan domstolsförhandlingarna inleddes och sedan nära 1 ½ år gick innan han fick sin dom.
  • Fördes till sjukhus i september 2016 sedan en av hans lungor kollapsat.
  • Befanns skyldig till att ha känt till att korruption hade förekommit, dömdes till 4 år och 8 månaders fängelse.
  • Väntade under hösten på besked om villkorlig frigivning.
  • Anklagades i november 2016 för nya brott i samband med ett fängelseupplopp.
  • Är kvar på sjukhuset med ett allt mer försämrat hälsotillstånd.
  • Opererades i början av december 2016 av ett svensk läkarteam.
  • Rättegången mot Fikru Maru och 37 medåtalade inleddes i december 2016. De anklagas för brott enligt terroristlagen.
  • I augusti 2017 återupptas rättegången efter uppehåll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet