Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jeanette Bergströms mördare får livstids fängelse av Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Arkiv/SVT

Man döms till livstids fängelse för mordet på Jeanette

Uppdaterad
Publicerad

Det har beskrivits som ett omfattande våld från mannen som dödade Jeanette Bergström i Forsa utanför Hudiksvall. Enligt bevisningen blev hon knuffad, slagen och sparkad och fick traumatiska hjärnskador som ledde till hennes död. Nu döms mannen till livstids fängelse för mord.

I domen slår Hälsinglands tingsrätt fast att våldet mot Jeanette Bergström inneburit svårt lidande och att mannen uppvisat särskild hänsynslöshet. Det svåra lidandet har bestått av omfattande våld under ett uppenbart långdraget förlopp. Det har dessutom varit särskilt hänsynslöst eftersom Jeanette Bergström till följd av nedsatt förmåga att försvara sig mot den mycket starkare mannen, varit i en särskilt utsatt situation, skriver tingsrätten.

Därför ska mannen dömas till livstids fängelse för mord.

Det var den 9 juli som polisen larmades till en adress utanför Forsa, väster om Hudiksvall. På platsen greps en man i 50-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för mord på den kvinna som han levde tillsammans med. Några dagar senare häktades mannen av Hudiksvalls tingsrätt.

Överklagar

Den misstänkte mannen säger sig inte minnas, och har varken erkänt eller förnekat gärningen. Hans advokat Jan Nyman har tidigare sagt att bevisningen inte är tillräcklig och yrkar på att hans klient bör frias.

Direkt efter att domen fallit säger Jan Nyman till SVT att han är överraskad.

– Vi kommer överklaga, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jeanette Bergströms mördare får livstids fängelse av Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Arkiv/SVT

Dottern: ”Sjukt lättad”

Jeanette Bergströms dotter Nathalie har tidigare berättat för SVT Gävleborg om hur hennes mamma drabbats av den nu dömde mannens våld.

– Så sjukt lättad. Det är en oerhört viktig signal till alla förövare där ute hur det går om man väljer nävarna istället för logik. Även en viktig signal till alla kvinnor att våga anmäla, säger Nathalie till SVT Gävleborg som en kommentar till domen.

– Jag är nöjd att domen blev livstids fängelse och att man gick på linjen att det skett med avsiktsuppsåt, dvs att han hade avsikt att begå den här gärningen. Och det är den högsta graden av uppsåt, säger målsägandebiträdet Christian Forslind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Forsa

Mer i ämnet