Entrén kommer att flyttas.

Badet med nio liv – Valbobadet återuppstår igen

Uppdaterad
Publicerad

Valbobadet har varit utsatt för ständiga nedläggningshot genom åren. Men efter att inomhusbadet rivits så återuppstår det nu och nästa år invigs ett helt nytt badhus.

I inomhusbassängen vid Valbobadet har generationer lärt sig att simma sedan 1960-talet. En viktig plats och symbol för valboborna, inte minst märktes det när anläggningen var hotad i april förra året. På ett välbesökt och ett delvis hetsigt möte luftade Valboborna sitt missnöje över att det fanns förslag på lägga ner badet.

– Badet var väldigt nergånget, säger Gavlefastigheters vd Per-Arne Vahlund och fortsätter:

– Det var inte bara nergånget i lokalerna, det var tekniskt nergånget också och reningsanläggningen var i dåligt skick. Nästan allt behövde bytas ut och renoveras.

Under rustningsarbetet uppstod en obehaglig överraskning som gjorde att hela simhallsdelen måste rivas istället för att rustas, en fördyrning på närmare tio miljoner.

– Vi upptäckte att pålningen som badet stod på var sönderrostat, det var gammal räls från den rivna Sala-banan, säger Per-Arne Vahlund.

Vad är det ni har gjort här, berätta...

– Vi har rivit det befintliga inomhusbadet och hela reningsanläggningen. Vi har också bytt sida på reningen så transporterna  och klorpåfyllningen slipper ske mot Sofiedalsskolan som det var förr. Vi har byggt nya omklädningsrum, salar och hela den biten. Vi har bytt ut det mesta.

Hur ser tidsplanen ut?

– Vi har öppnat sporthallen och omklädningsrummen så att skolan kan ha sin gymnastik där igen. I sporthallen har vi inte rört så mycket mer än själva tekniken med ventilation och liknande. Baddelen hoppas vi att kunna öppna nästa sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.